Så här ser meddelandet, som har fått stor spridning under helgen, ut. Klicka inte om du får det.
Så här ser meddelandet, som har fått stor spridning under helgen, ut. Klicka inte om du får det.

Länken, som skickas via Messenger-appen, ser ut att komma från en vän och tanken är att du ska tro att du är med i en Youtube-video. Men det stämmer inte – och du ska inte klicka på länken.

I meddelandet som just nu sprids på Facebook via Messenger står det ”its you” följt av namnet på personen som fått det skickat till sig. Eftersom det är en Youtube-logo är tanken att personen ska tro att denne är med i en video.

Men detta är ingenting annat än en bluff.

Om du klickar på länken ombeds du uppge dina inloggningsuppgifter, därefter skickas meddelandet vidare till dina vänner, enligt den nya zeeländska sajten Stuff.co.nz. Dessutom finns det risk att smittas av skadlig kod som gör det möjligt för utomstående att ta kontroll över ditt konto. Enligt vissa som har klickat på länken ska de ha fått sitt lösenord på Facebook ändrat, enligt Stuff.co.nz.

LÄS MER: Frans, 29, lever på att hacka företag – har tjänat flera hundra tusen

På Facebook varnar nu många svenska användare varandra för meddelandet:

”Om ni får en Youtube länk av mig så öppna ej den för det är ett virus som kapar allt du har i din mobil.. Kopiera denna text och varna era vänner så ingen råkar illa ut! PS. Inte jag som skickat”, står det i ett meddelande som många har publicerat.

Det är vanligt att länkar innehållande skadlig kod sprids på Facebook. Förra året rapporterade Metro om ett snarlikt meddelande som fick stor spridning bland svenska användare.

Om du har klickat på länken och känner dig orolig bör du byta lösenord.

LÄS MER: 9 tecken på att du träffat på ett internettroll

Så här kan du avgöra om ett kedjebrev är skadligt eller inte. Videon gjordes i samband med att ett ofarligt kedjebrev spreds.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset