Skatteverket stoppar allt fler underkända deklarationer med falska inkomstuppgifter. Dessa används som bedrägerier mot banker och myndigheter i landet.

Skatteverket kommer under 2018 underkänna ungefär 400 falska inkomst- och kontrolluppgifter. Det är en ökning med 30 procent jämfört med förra året. Det rapporterar Ekot.

Den typen av bedrägeri som ökar mest är kapade identiteter.

LÄS MER: Swish-bedragare riktar in sig på äldre kvinnor – nu går polisen ut med varning

Skapar stor samhällsskada

– Det här är en prioriterad uppgift, med tanke på samhällsskadan som det gör. Min bild är att det finns en faktisk ökning av falska kontrolluppgifter, och att den ökningen är kopplad i ökad utsträckning till kapade identiteter, säger Pia Bergman, nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet vid Skatteverket, till Ekot.

Enligt Skatteverket kostar en falsk kontrolluppgift samhället mellan en halv och en miljon kronor i felaktiga utbetalningar. 400 underkända kontrolluppgifter sparar alltså samhället upp emot 400 miljoner kronor.

Falsk inkomst och falska kontrolluppgifter som inte upptäcks av Skatteverket ger inte bara grund för pension, sjukpenning och föräldrapenning, utan kan också ge kreditvänlighet vid till exempel bostadslån, skriver Ekot.

LÄS MER: Deklarationer dumpas på golvet – efter Skatteverkets beslut

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset