Över 50 personer har dödats och flera hundra har skadats efter skjutningen under en festival i Las Vegas. Som vanligt vid stora nyhetshändelser florerar det flera falska påståenden på sociala medier. Här är några exempel.

Oskyldig hängdes ut som gärningsman

Polisen i Las Vegas har gått ut med namnet på den misstänkta gärningsmannen, Stephen Paddock. Han tog sitt liv, och polisen misstänker inte i nuläget att det finns fler gärningsmän.

Men ett annat namn har också cirkulerat som den misstänkta gärningsmannen. Bland annat pekades felaktigt en man vid namn Geary Danley ut på sociala medier, något som uppmärksammades av flera Twitter-användare.

Geary Danley har samma efternamn som en kvinna som polisen till en början sökte efter i samband med utredningen, Marilou Danley. Enligt Buzzfeed har flera trollkonton på sociala medier hängt ut Geary Danley som den misstänkta gärningsmannen på grund av han verkat vänsterliberal på sin Facebook-sida.

Bild på komiker spreds (som vanligt) som den misstänkta gärningsmannen

Det har blivit ett stående skämt att peka ut Sam Hyde som gärningsman vid terrordåd och attentat. Det har skett även denna gång.

Men det är lika falskt nu som det brukar vara. Mannen på bilden heter Samuel Hyde och är en amerikansk komiker – han har ingenting med skjutningen att göra.

Fejkade efterlysningar

Även falska efterlysningar är vanligt förekommande vid attentat. Efter skjutningen i Las Vegas delade bland annat ett trollkonto en bild på en flicka som påstods vara dennes dotter. Flickan påstås heta Taylor Joshuas och vara 14 år gammal, och tweeten har retweetats nästan 2 000 gånger i skrivande stund.

En bild på den tyska fotbollsspelaren Mesut Özil sprids också, där den anonyma twittraren påstår att han är bror till honom och att han är försvunnen efter skjutningen. Men även den efterlysningen är falsk.

TV-personlighet: ”koordinerad muslimsk terrorattack”

Wayne Root, en konservativ profil i den amerikanska mediavärlden, påstod bland annat att skjutningen var en ”koordinerad muslimsk terrorattack” och att det pågick skottlossning på flera hotell i Las Vegas. Men det visade sig att inte stämma, något som uppmärksammades av Buzzfeed. Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom attacken, och att gärningsmannen konverterade till islam för några månader sedan. FBI har dock tillbakavisat de uppgifterna, och menar att gärningsmannen inte hade några kopplingar till internationell terrorism.

I spelaren ovan: ”Därför ska du inte dela efterlysningar”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset