På lördagen höll polisen i München presskonferens med anledning av dådet och Münchens polischef Hubertus Andrae satte punkt för en rad rykten.
På lördagen höll polisen i München presskonferens med anledning av dådet och Münchens polischef Hubertus Andrae satte punkt för en rad rykten.

På fredagskvällen dödades minst nio personer under en skottlossning i tyska München. Här är de falska påståenden du inte ska sprida om händelsen.

Strax innan sex på fredagskvällen fick polisen i München in flera larm om en skottlossning i ett köpcentrum i München. Enligt polisen ska en 18-årig tysk man med iransk bakgrund ligga bakom dådet. I samband med dådet har det cirkulerat en del felaktiga uppgifter.

Flera skottlossningar 

I sociala medier spreds det under fredagen information om att det ska ha skett flera skottlossningar i München. Men den informationen är falsk uppger polisen. Det rör sig om en skottlossning som skedde i shoppingcentret Olympia-Einkaufszentru.

Kopplingar till terrororganisationer

Dådet ska ha hyllats av IS men enligt polisen i München hade 18-åringen inte någon som helst koppling till IS eller någon annan terrororganisation. Dådet hade inte heller något att göra med flyktingar. 18-åringen hade däremot läst böcker om polisinsatser vid masskjutningar och enligt polisen pekar allt på att det var ett vansinnesdåd.

Flera gärningsmän

​ Under fredagen var det oklart hur många gärningsmän som varit inblandade i dådet. Ett tag ryktades det om att det skulle vara tre gärningsmän inblandade. Men på lördagen meddelade polisen i München att 18-åringen agerat på egen hand. Det var alltså bara en gärningsman som låg bakom dådet. 

► LÄS MER: Polis i München: Gärningsmannen har inga kopplingar till IS

► LÄS MER: Det här vet vi om Münchendådet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott