Skämt kring vilka som utfört dådet i Utrecht spreds under måndagen.
Skämt kring vilka som utfört dådet i Utrecht spreds under måndagen.

I samband med skottdådet i Utrecht spreds en del felaktigheter i sociala medier. Bland annat påstods flera olika personer som inte har med saken att göra ut för att vara gärningsmän.

En man som nästan alltid utpekas som skyldig vid våldsdåd är den amerikanska komikern Sam Hyde. Det är ett stående skämt på nätet och bilder på Sam Hyde med en AK-47 i händerna sprids med fejkade inlägg. Viralgranskaren har vid flera tillfällen uppmärksammat Sam Hyde-bluffarna, senast vid en skolskjutning i Florida ifjol.

En annan person som hängts ut som misstänkt gärningsman är en tysk man som på nätet går under namnet Drachenlord. Även om den här mannen har det spridits en mängd felaktiga påståenden och i det här fallet letade sig bilder av honom in i en turkisk TV-kanals sändningar.

– Jag misstänker att de turkiska kollegorna gått på en bluff gjord av tyska troll. Fejkat material och meme-bilder kring ”Drachenlord” är populära i vissa kretsar, säger journalisten Jakob von Lindern, som skrivit om ”Drachenlord” i den tyska tidningen Zeit.

När Viralgranskaren kontaktar den turkiska tv-kanalen så säger de att de hittat bilderna på ”Drachenlord” och uppgiften om att han skulle varit gärningsmannen på Twitter. Kanalen har tagit ner sitt inslag från sin egen Youtube-kanal.

Polisen i Utrecht varnar även för falska poliskonton:

LÄS MER: Skjutning i Nederländerna – det här vet vi

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset