Bedragare som utger sig för att vara Skatteverket försöker just nu komma över svenskars bankkonton genom skickliga bluffmejl. Så märker du att mejlet är bluff.

Ett e-postmeddelande där du ombeds fylla i dina uppgifter för att få din skatteåterbäring insatt skickas just nu runt på nätet. I jämförelse med andra nätbluffar är bedrägeriet relativt välgjort. Den som klickar på länken från avsändaren Skatteverket kommer till en kopia av myndighetens hemsida. 

Den som är uppmärksam ser att webadressen är mergescime.com/skatteaterbaring och alltså inte finns hos Skatteverket och att det står ”Skatteåterbäring för år 2013” i rubriken. Det går inte heller att klicka någon annanstans på sidan, alla andra länkar är döda.

Efter att du fyllt i dina personuppgifter får du reda på vad som påstås vara din skatteåterbäring, vilket när Metro testade påstods bli 6 120 kronor, men att du måste fylla i dina kortuppgifter för att gå vidare. Nu är dina kortuppgifter i händerna på en bedragare som kan länsa ditt konto.

– Man ska inte klicka på länken. Vi skickar inte ut några mejl på det sättet, säger Erik Lif Sjöcrona, pressinformatör på Skatteverket till Metro. 

Han berättar att ett antal personer hört av sig till Skatteverket och ställt frågor om e-post med en länk där de ombeds fylla i sina uppgifter. I samband med skatteåterbäringen – som börjar betalas ut nästa vecka – brukar det förekomma bluffmejl, men de är i regel inte så här välgjorda. 

– Tyvärr så är det inte nytt, men man ändrar lite hur man skriver. Trenden är att bedragarna blir skickligare, säger Erik Lif Sjöcrona.

En sida med samma adressuppgifter har bland annat skickat ut fejkade mejl, bland annat under namnet Better Business Bureau, och är registrerad på ett företag i Australien. Ett annat spår leder till Sunnyvale i Kalifornien.

► LÄS MER: Tolv misstänks för e-bedrägeri

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset