Gång på gång har det felaktiga citatet fått spridning.
Gång på gång har det felaktiga citatet fått spridning.

En gammal bild med ett citat av Hans Rosling har återigen fått spridning. Men Rosling, som gick bort förra året, är felciterad.

Inlägget som just nu sprids på Facebook innehåller en bild på Hans Rosling samt ett citat som tillskrivs den bortgångna professorn:

”Kostnaden för flyktingmottagande i Sverige i år är dubbelt så hög som FN:s budget för hela världens flyktingar. För hälften av Sveriges asylmottagnings kostnader hade vi kunnat hjälpa hela världens flyktingar”, står det i bilden.

Hans Rosling gick bort i februari förra året. Han var professor i internationell hälsa och blev världskänd för sitt arbete i stiftelsen Gapminder.

LÄS MER: Nej, utlandssvenskar har inte fått alla partiers valsedlar utom SD:s

Bilden med det tillskrivna citatet publicerades på Facebook redan i oktober 2016 av en moderat lokalpolitiker som senare gick över till SD. Viralgranskaren kunde då visa att Rosling var felciterad.

I samband med Hans Roslings död förra året fick citatet spridning på nytt. Och nu har det alltså återigen börjat delas. Till exempel har ett inlägg med citatet i gruppen ”Politisk konsekvensanalys i Sverige” över 1 100 delningar i skrivande stund.

Den 10 juli delades den gamla bilden i en Facebookgrupp.

Som Viralgranskaren tidigare rapporterat har citatet sitt ursprung i en tv-intervju som Hans Rosling gjorde med Svenska dagbladet i december 2015. Här nedan är ett utdrag ur intervjun:

”Flyktingmottagandet i Sverige i år kommer att kosta dubbelt så mycket som budgeten som FN har för alla flyktingar i hela världen. UNHCR:s budget för 60 miljoner flyktingar är hälften mot de svenska flyktingkostnaderna. Och då säger jag ingenting om de svenska flyktingkostnaderna, men vi borde ha öst in mer pengar för att hjälpa människor där de flesta är. Men man får inte göra det så ensidigt så att det antingen blir att hjälpa människor i Sverige eller på plats. Först och främst på plats. Rejält. Sen också välkomna flyktingar hit”.

LÄS MER: Så avslöjar du om tävlingen på Facebook är en bluff – steg för steg

Den första meningen i det spridda citatet är alltså någorlunda riktig, den andra är dock påhittad. Källan till den andra meningen i citatet verkar i stället vara en Flashbacktråd där tv-intervjun med Rosling diskuterades. Den exakta formuleringen ”för hälften av Sveriges asylmottagnings kostnader hade vi kunnat hjälpa hela världens flyktingar” förekommer i första inlägget i forumtråden.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hans Rosling