Bilder på blodiga djur och missuppfattningar om halalslakt är vanligt förekommande på nätet. Ett sådant inlägg sprids just nu – men det är missvisande, företaget Kronfågel utför inte halalslakt i Sverige.

Ett inlägg om halalslakt har fått flera tusen interaktioner på Facebook – dock grundar sig inlägget på en elva år gammal artikel och de som kommentarer inlägget verkar ha uppfattningen att svensk halalslakt går till som på den mycket blodiga bilden i inlägget.

"Fy fan vad vidrigt varför plåga djur på det viset Sverige har blivit totalt åt helvete", skriver en person i kommentarsfältet.

"Slakteriet i Kristianstad har numera godkänts av mullor och en imam verksam inom trakten. De har fått gå igenom anläggningen och godkänna den för halal-slakt", står det bland annat i inlägget.

Det är ett utdrag ur en artikel i Kristianstadsbladet från 2005.

Men det blev aldrig av att införa halalslakt på slakteriet i Kristianstad, företaget Kronfågel halalslaktar över huvudtaget inte och religiös slakt i Sverige lyder under samma svenska djurskyddslagar som övrig slakt.

– Det har varit en följetong under mina åtta år som kommunikationsansvarig. Ungefär en gång om året får den här historien viral spridning, berättar Jenny Fridh, kommunikationschef på Kronfågel.

►LÄS MER: Så ser det ut med halalslakten i Sverige


När artikeln skrevs 2005 övervägde den dåvarande ledningen att införa halalslakt på slakteriet. I ursprungsartikeln markeras tydligt från slakteriets sida att det inte skulle innebära några större förändringar i abetssätt.

– Den enda större skillnaden är att den maskin med knivar som skär halsen av kycklingarna flyttats några meter, för att vara vänd mot Mecka, sade platschefen Bengt Wiking då.

Djurskyddsmässigt skulle samma regler gälla, kan man läsa i Kristianstadsbladets artikel, något som avsändaren till Facebook-inlägget utelämnat.

►LÄS MER: Nej, Almondy stödjer inga sharialagar med sina tårtor

Det blev aldrig av att införa halalslakt på Kronfågel och sedan artikeln skrevs 2005 har verksamheten till och med flyttat från Kristianstad. Det skedde 2011. Det får dock inte läsaren av Facebook-inlägget veta.

Jenny Fridh på Kronfågel berättar att de dagligen hanterar frågor från allmänheten om halalslakt och att de mest nitiska frågeställarna inte tror dem när de säger att de inte utför halalslakt.

– Vi har erbjudit just dem att få ringa till Livsmedelsverkets egna veterinärer så får de prata med någon oberoende.

Bilden som Facebook-sidan valt att posta föreställer döda kor och används flitigt på nätet av sajter och individer som antingen motsätter sig köttätande eller islam.

►LÄS MER: Nej, Tierp tvingar inte skolbarn att äta ihjälplågade halal-kycklingar

​Kronfågel har också gått ut på sin hemsida med följande budskap:

"Bemötande av det felaktiga ryktet om halalslakt

Kronfågel halalslaktar inte djuren. Artikeln som fått spridning i socialmedia är 10 år gammal och på vår hemsida finner man uppdaterad information om vår verksamhet. All slakt inom Kronfågel följer utan undantag svensk djurskyddslagstiftning och övervakas på plats av Livsmedelsverkets officiella veterinär."

Enligt Jenny Fridh på Kronfågel har det svaret legat på hemsidan i ett par år.

Här kan du läsa vad som gäller för religiös slakt i Sverige!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset