Bilden är ett montage och har inget med artikeln att göra. 
Bilden är ett montage och har inget med artikeln att göra. 

När familjen flyttade till Thailand fortsatte bidragen från Sverige att ticka in på deras konto. Nu misstänks föräldrarna för grovt bidragsbrott.

Det var våren 2013 som Malmöfamiljen flyttade till Thailand. Trots att de bosatte sig utomlands sade de inte upp sina ersättningar från Försäkringskassan: Barnbidrag, flerbarnsbidrag, sjukersättning och tillfällig föräldrapenning, skriver Helsingborgs Dagblad

I stället fortsatte pengarna att ticka in på familjens konto. Totalt rör det sig om nästan 800 000 kronor i bidrag som de fuskat till sig. Nu misstänks mamman för grovt bidragsbrott på 448 424 kronor och pappan på 347 728 kronor. 

►LÄS MER: Familj åtalas för bidragsfusk för miljoner – gick på kasino

Bor man inte i Sverige faller rätten att få bidrag från det svenska socialförsäkringssystemet. Reglerna skiljer sig mellan olika bidrag. Får man barnbidrag eller flerbarnstillägg måste man bo mer än sex månader i Sverige, men tillfällig föräldrapenning har man inte rätt till om man bor utomlands. Inkomstrelaterade förmåner kan man dock ta med sig. 

Trots regelverket vittnar Försäkringskassan om att svenskar som bor utomlands, fastnar allt oftare i Försäkringskassans kontroller. 

– Det finns alla typer av varianter. Det kan exempelvis handla om att barnen inte varit i skolan på ett halvår, säger Peter Fausö, enhetschef på Försäkringskassan till HD. 

►LÄS MER: Förslaget: Avskaffa rut och höj barnbidraget

En av de största kategorierna är tillfällig föräldrapenning.

– När vi tog bort dagisintyget lovade vi regeringen att säkerställa att fusket inte skulle öka genom att göra bättre urval av ärenden med stickprovskontroller. Och det är där vi har en hög träffbild, säger Peter Fausö.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Familj