Läkarna kämpar för att hålla Nelson Mandela vid liv – samtidigt utspelas en kamp inom den sydafrikanske expresidentens familj om vad som händer efter hans död. Medan 94-åringen vårdas på sjukhus leker hans familj hela havet stormar med döda släktingar.

Scanpix
Expresidentens sista önskan är att begravas i sin hemby Qunu – och intill sina döda barn – något som nästan hela hans familj ställer sig bakom. 
 
Problemet är att två av hans söner och en av hans döttrar inte längre ligger på familjens begravningsplats i Qunu – redan för två år sedan flyttade Nelson Mandelas sonson Mandla Mandela dem till den närbelägna byn Mvezo.
 
Gräv upp dem och flytta dem tillbaka till Qunu, kräver resten av familjen. I dag togs fallet upp av en domstol i staden Mthatha. 
 
Så sent som förra veckan dementerade familjen nyhetsrapporter om gravstriden. Tidningsartiklar som handlade om den avfärdades som påhittade, men nu ska striden avgöras för öppen ridå sedan domstolen hörsammat en begäran från landets tidningsutgivare.
 
För den oinvigde är Qunu och Mvezo påfallande lika varandra. Båda är små. I båda finns runda hus med grästak. I båda strövar kor omkring.  Men den likheten upphörde när Mandla Mandela bestämde sig för att bygga ett museum tillägnat Nelson Mandela i Mvezo. Ett hotell ingår också i planerna och för ett par år sedan påbörjade han alltså flytten av familjegraven.
 
– 2011 stal han Madibas [Nelson Mandelas] barn från Qunu och tog dem till Mvezo eftersom han visste att han [Nelson Mandela] vill begravas tillsammans med sina barn och att det skulle bli hans diamantgruva, säger en av släktingarna om Mandla Mandela till tidningen Dispatch.
 
Det är inte första gången som Mandla Mandela får kritik för att försöka tjäna stora pengar på sin förfader. Redan 2009 rapporterade en tidning att han sålt tv-rättigheterna till sin farfars begravning till public service-bolaget SABC för motsvarande ett par miljoner kronor. Mandla Mandela avfärdade artikeln som rent påhitt, men det dröjde hela två år innan han och SABC gjorde en gemensam dementi.
 
2011 blev det även känt att nyhetsbyråerna Reuters och Associated Press låtit installera övervakningskameror utanför Nelson Mandelas hus i Qunu – en AP-talesman sa då att de skulle användas "vid en större nyhetshändelse".
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset