Fiskeslavar svarar på frågan om de vill lämna ön där de hållits som fångar.
Fiskeslavar svarar på frågan om de vill lämna ön där de hållits som fångar.

Efter det avslöjande reportaget – nu får fiskeslavarna åka hem.

Metro har tidigare skrivit om nyhetsbyråns AP:s avslöjade om att män hålls som slavar i fiskeindustrin på en ö i Indonesien. Männen, som kom från Thailand och Burma, hölls i burar och jobbade för småsmulor eller helt gratis ibland 22 timmar om dygnet. Fisken de fångade gick via mellanhänder ut till konsumenter i Europa och Nordamerika.

Efter avslöjandet har indonesiska myndigheter nu ingripit mot slaveriet. På långfredagen räddades runt 300 fiskare från ön Benjina. Fiskarna hjälptes via båt till en annan ö, varifrån de är fria att åka var de vill. 

– Jag kommer att besöka mina föräldrar, de har inte hört från mig sedan jag åkte och jag har inte hört från dem, säger friade fiskeslaven Win Win Ko, 42, till   AP.

Precis som många andra kom han från Burma till Thailand i hopp om jobb, men lurades iväg till en liten ö i grannlandet Indonesien. 

Indonesiska fiskeriministeriet, som nu har världens ögon på sig, säger att de inte vill lämna kvar någon och när båtarna kom flockades fiskeslavarna på stranden. Vissa fick fly ut genom fönster för att nå räddningen, andra som flytt sina fängelser kom ut ur djungeln. 

Nästa vecka kommer burmesiska representanter besöka ön Tual ditt männen förts för att börja processen att föra hem dem. 

Ett femtiotal personer vägrade lämna ön eftersom de fortfarande väntade på att få betalt. Totalt tros uppemot 4 000 personer hållas under slavliknande förhållanden på öarna runt Benjina.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset