Joakim Björndahl och Daniel Olsson är engagerade i projektet "Semesterresan"  som syftar till att ge familjer som har det tufft ekonomiskt några lustfyllda dagar på en semesterort – helt gratis.
Joakim Björndahl och Daniel Olsson är engagerade i projektet "Semesterresan"  som syftar till att ge familjer som har det tufft ekonomiskt några lustfyllda dagar på en semesterort – helt gratis.

Föreningen Våra älskade barn vill att familjer i Sverige som lever i en tuff ekonomisk vardag ska få en betald semesterresa. – Det betyder så mycket att släppa oron och inte räkna pengar under några dagar, säger Joakim Björndahl, som är engagerad i föreningen.

Privat

Hit till Olofsbo Camping i Falkenberg, åker familjerna för att njuta av några varma sommardagar. 

När sommarmånaderna står inför dörren är det många familjer som planerar en resa till Grekland, skärgården eller bara ser fram emot att slappa på landstället. Men det är långt ifrån en självklarhet för alla att åka iväg på semester.

– De finns de som inte kommer utanför 50-skyltarna i sin kommun för att de inte har råd. Men för tusen kronor kan vi hjälpa en familj att komma iväg på en efterlängtad resa, säger Joakim Björndahl.

Sedan fem år tillbaka jobbar han med projektet ”Semesterresan” som syftar till att ge familjer som har det tufft ekonomiskt några lustfyllda dagar på en semesterort – helt gratis, något som Skaraborgs läns tidning var först med att skriva om.

Det är den ideella föreningen Våra älskade barn i Vara som står bakom initiativet. Med stöd från Svenska kyrkan och socialförvaltningen i Vara kommun har de satt ihop ett semesterpaket om fyra dagar på en camping i Falkenberg, där både mat och transport är inkluderat.

– Det är en resa om familjen bara ska njuta av och få chansen att släppa all oro för några dagar, säger Joakim Björndahl.

Eftersom många campingstugor står tomma under juni månad och i slutet av augusti, föddes idén om att erbjuda dem till familjer som annars inte har råd att åka iväg. Total har de lyckats glädja 125 familjer sedan starten 2010. I år har de gjort resan lite enklare vilket gör att de att kommer att kunna erbjuda semesterpaketet till cirka 180 familjer i Vara, Götene och Skara.

Det är via socialförvaltningarna i kommunen som de kan nå ut till de mest utsatta familjerna.

– Kommunenen hjälper oss att fördela erbjudandet så vi når rätt målgrupp utan att vi själva behöver göra någon selektering eller välja ut, säger Joakim Björndahl.

När de fått erbjudandet från kommunen väljer familjen själva om de vill söka en semesterresa. Bidrag från Sparbanksstiftelsen har gjort det möjligt för Joakim Björndahl att anställas under delar av året för att jobba med projektet.

– Det känns jättekul. Nu är målet att sprida projektet till fler kommuner runtom i Sverige så att fler får möjlighet att komma iväg.  Vi börjar ju i Vara, Skara och Götene Kommun men v år vision är ett stöd som finns i större delar av Sverige om några år.

Responsen från kommunen och familjer som deltagit i projektet har bara varit positiv. Föreningen har även annordnat återträffar där familjerna delat med sig av sina betydelsfulla minnen och förväntningar. 

– En tjej berättade att hon var överlycklig för att hon ska få åka till Öland. Det är bästa som hänt henne på länge, säger Joakim Björndahl. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset