Tro det eller ej – den 31 januari har det gått hela 20 år sedan världen fick se det första avsnittet av Seth MacFarlanes långkörare ”Family guy”. Här är 15 saker du kanske inte visste om den animerade succéserien.

1. Ett stående skämt i ”Family guy” är att det i varje avsnitt är minst en rollfigur som säger ”what the hell”.

2. En av de vanligaste ”Family guy”-frågorna från tittarna är om Stewies familj förstår och hör honom när han pratar eller inte. Serieskaparen Seth MacFarlane sa under Comic-Con 2011 att de kör på ”det som blir roligast för tillfället”, alltså att manusförfattarna väljer när familjen ska kunna höra Stewie.

3. På tal om serieskaparen Seth MacFarlane, som bara var 24 år gammal när ”Family guy” fick premiär. Den i dag 45-år gamla amerikanen är en multitalang utan dess like. Skådespelare, röstskådespelare, animatör, tecknare, filmproducent, regissör, programledare och artist är några av yrkena på hans minst sagt imponerande cv.

4. Visste du att Seth MacFarlane bland annat också är en av skaparna till en annan animerad långkörare? Nämligen ”American dad” …

5. … och att han har jobbat med Cartoon Network-favoriter som ”Johnny Bravo”, Dexter’s laboratory” och ”Cow and chicken”? Mest jobb under sin tid hos studion Hanna-Barbera Cartoons lade han på ”Johnny Bravo”.

 

6. Seth MacFarlane gör också rösterna till Peter Griffin, Stewie Griffin, Brian Griffin, Quagmire och flera andra rollfigurer i ”Family guy”.

7. Hunden Brians röst behöver han däremot faktiskt inte göra sig till för. Seth MacFarlane använder nämligen sin riktiga röst då.

8. Skådespelaren Seth Green gör rösten till Chris Griffin och han har flera gånger berättat att han baserar rösten på seriemördaren Buffalo Bill från ”När lammen tystnar”.

 

9. Meg Griffins röst görs av skådespelaren Mila Kunis. Men i den första säsongen av serien är det Lacey Chabert som gör rösten. Ni vet, hon som spelar Gretchen Wieners i kultfilmen ”Mean girls”. Efter den första säsongen gick hennes kontrakt ut, och hon ersattes av Kunis.

10. På tal om Meg. Det är inte ett smeknamn för Megan, utan för Megatron. I den tolfte säsongen av serien i avsnittet ”A fistful of Meg” får man se hur Peter ändrar namnet på hennes födelsebevis från Megan till Megatron.

11. Bonnie Swanson var gravid i nästan sju år. Hon födde inte Susie förrän i den sjunde säsongen.

12. ”Family guy” kunde ha fått ett abrupt avslut den 11 september år 2001. Seth MacFarlane hade en biljett till ett av planen som kraschades in i World Trade Center-tornen, men blev försenad och missade flyget med några minuter.

13. Serien kommer att sluta med skämt som driver med hbtq-personer. Det meddelades i ett avsnitt som sändes i januari 2019. I en scen berättar Peter Griffin för Donald Trump att man ska försöka ”fasa ut” gayskämt, något som producenterna Alec Sulkin och Rich Appel sedan bekräftade.

14. Under en intervju år 2012 med Seth MacFarlane sa reportern Barbara Walters att ”Family guy” är värd kring två miljarder dollar. Med tanke på att det var för flera år sedan har den siffran med största sannolikhet ökat rejält sedan dess.

15. Många kändisar har gjort cameos eller gästskådespelat i serien under årens gång. Några av dem är James Woods, Kiss, Hugh Hefner, Bryan Cranston, Barry Manilow, Ryan Reynolds, Carrie Fisher, Alyssa Milano och Jennifer Love Hewitt.

Källor: Huffington Post, Buzzfeed, news.com.au

LÄS MER: ”Här är elva serier att streama ikapp under 2019”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Tv-serier