Fanna Ndow Norrby, 25, var trött på den rasism och sexism som svarta kvinnor möter varje dag i Sverige och bestämde sig för att samla berättelserna hon fick höra i ett Instagram-konto. Nu har berättelserna blivit en bok.

I mars 2014 lade Fanna Ndow Norrby upp det första inlägget på Instagramkontot @Svartkvinna. Morgonen därpå hade kontot 10 000 följare. Kontot diskuterades flitigt i sociala medier och kort därefter föddes idén om en bok. 

– Jag kände att om ett internetkonto med fokus på den här frågan kan få 10 000 följare på en dag då behövs den här informationen finnas i fysisk form, säger Fanna Ndow Norrby.

I boken Svart Kvinna, som blir hennes debut, har Fanna samlat uppemot 200 berättelser från svarta personer och även nyskriva texter artister och debattörer som berättar om deras erfarenheter av rasism. 

– Rasism finns i vår vardag. Det kan vara allt från rena kränkningar, att folk använder n-ordet eller säger ”Åk hem till Afrika vad gör du här?” till mer subtila saker som sexistiska kommentarer. Det är den där kombinationen av rasism och sexism som jag vill visa upp i boken, säger hon.

►LÄS MER: Svart kvinna hänger ut rasism och sexism 

Med de samlade berättelserna vill hon visa att rasism sker överallt och även uppmana folk till att ha sina ögon och öron öppna. 

– Man kanske har varit den som slängt ur sig en rasistisk kommentar på tunnelbanan eller den som har hört det utan att reagera. Dem som utsätts måste förstå att det inte är oss det är fel på och att man inte ska ta det personligt. Det är en rasistisk tankesyn som är orsaken till att man blir drabbad, säger hon och tillägger: 

– Jag tror att alla kan finna styrka och vidga sina vyer i boken. Från en 25-årig kvinna till en lärare eller 75-årig man. 

Trots att responsen på Svartkvinna varit övervägande positiv så finns det vissa som har anklagat henne för att befästa rasistiska tankegångar genom att prata om svart och vitt.  

–  Den kritiken är helt befängd. Inget problem löser sig om man inte pratar om det. Varför skulle rasism eller sexism försvinna om man inte pratar om det. Inga andra samhällsfrågor behandlas på det sättet. 

►LÄS MER: Fanna Ndow Norrby: Därför tar @svartkvinna en paus

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset