Charles Kuonen-bron. Europaweg mellan Zermatt och Grächen är en av de vackraste vandringsederna i Alperna.
Charles Kuonen-bron. Europaweg mellan Zermatt och Grächen är en av de vackraste vandringsederna i Alperna.

Världens längsta hängbro, Charles Kuonen-bron. Europaweg mellan Zermatt och Grächen är en av de vackraste vandringsederna i Alperna.

När ett stenras gick i kantonen Valais i sydvästra Schweiz, september 2010 förstördes den 250 meter långa gångbron i Randa mitt på Europaweg – vandringsleden mellan Zermatt och Grächen som räknas som en av de vackraste i Alperna. Bron hade invigts bara två månader tidigare, och när återuppbyggnaden började diskuteras kom man överens om att ersättaren skulle byggas betydligt högre för att undvika samma öde. Så högt, faktiskt, att den nya Charles Kuonen-bron blev världens längsta hängbro
för fotgängare.

Bron, uppkallad efter den största bidragsgivaren till bygget, invigdes i juli i år och är hela 494 meter lång. Den som vågar korsa bron (den är bara 65 centimeter bred och har gallergolv) kommer som högst att befinna sig 85 meter över marken. Men det finns klara fördelar med att våga. De vandrare som undviker bron måste gå en omväg på mellan tre och fyra timmar. Hela vandringen mellan Zermatt och Grächen tar normalt två dagar, och den som startar i Grächen och går söderut får den berömda Matterhorn-silhuetten i blickfånget under större delen av vandringen.

En annan anledning att ta bron är förstås den hisnande utsikten. Europaweg slingrar sig fram på mellan 1 600 och 2 200 meters höjd, omgiven av dussintals toppar på över 4 000 meter. Se bara till att du tar dig ner från bron till fast mark om det blåser upp till storm. Inte främst på grund av risken för ras, utan för att undvika blixtnedslag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset