Jay-Z kan vinna åtta Grammys i natt. (Photo by Michael Zorn/Invision/AP)
Jay-Z kan vinna åtta Grammys i natt. (Photo by Michael Zorn/Invision/AP)
Musik TT

I natt delas de amerikanska Grammypriserna ut för 60:e gången. Vi har samlat lite fakta att briljera med under maratonsändningen från galan eller i lunchrummet i morgon.

Lite historia

Den första Grammygalan hölls 1958. Frank Sinatra var storfavorit med sex nomineringar, men kvällens stora vinnare blev Domenico Modugnos "Nel blu dipinto di blu (Volare)" som blev både årets låt och årets skiva. Sinatra fick pris som art director för omslaget till "Only the lonely".

Hur många kategorier är det?

Vid den första Grammygalan delades priser ut i 28 kategorier. Nu är kategorierna 84. Det är många, men de har varit fler. Ett tag delade man ut priser i mer än hundra kategorier. Mellan 2011 och 2012 rensades 31 kategorier ut.

Kan man bli av med sin Grammy?

Fråga Milli Vanilli. Bara åtta månader efter det att duon tagit emot priset för bästa nykomling avslöjades det att de inte sjungit själva. Inte live och inte på skivorna.

Några andra skandaler?

Jodå. För att nämna några exempel: 1998 sprang performancekonstnären Michael Portnoy upp på scenen med orden "Soy bomb" målade på bröstet medan Bob Dylan framförde "Love sick". Dylan höjde knappt ett ögonbryn.

1989 bojkottade Will Smith ceremonin för att kategorin bästa rapframträdande inte skulle visas i tv. Han vann kategorin ändå.

Vem är favorit i år?

Jay-Z har flest nomineringar, åtta stycken, följd av Kendrick Lamar med sju och Bruno Mars och SZA med fem.

Svenska vinstchanser?

Absolut, flera stycken. Ludwig Göransson som har varit med och skrivit låtar åt Childish Gambino, bluesmusikern Eric Bibb, pianisten Maria Lettberg och metalbandet Meshuggah har alla chans att vinna.

Har svenskar vunnit tidigare?

Producenter som Max Martin, Shellback, och Redone har alla grammys hemma, det har även körledaren Ragnar Bohlin, mezzosopranen Ann Sofie von Otter och metalbandet Ghost.

Jay-Z kan vinna åtta Grammys i natt. (Photo by Michael Zorn/Invision/AP)
Jay-Z kan vinna åtta Grammys i natt. (Photo by Michael Zorn/Invision/AP)
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset