"Lantbruk är arbetsplatser och där ska barn inte vara med", säger forskaren Kerstin Nilsson, som djupintervjuat lantbrukare om synen på att ha barnen med i jobbet på gården. Arkivbild från kosläpp i Skåne.
"Lantbruk är arbetsplatser och där ska barn inte vara med", säger forskaren Kerstin Nilsson, som djupintervjuat lantbrukare om synen på att ha barnen med i jobbet på gården. Arkivbild från kosläpp i Skåne.

Att låta barnen hjälpa till med arbetet på gården känns självklart för många lantbrukare. Men riskerna är stora. Varje år förolyckas mellan fyra och sju barn på lantbruk.

– Det lever kvar sedan man hade en annan typ av lantbruk. Det har alltid varit farligt på lantbruk, men nu är det mer en matindustri med stora maskiner och en högre stressfaktor, så då utsätts de här barnen för större risker, säger Kerstin Nilsson, forskare vid Lunds universitet och SLU.

Hon jämför med ett annat farligt yrke: Vilken byggnadsarbetare skulle ta med sig barnen till jobbet?

För att lära yrket

Kerstin Nilsson har djupintervjuat 20 föräldrar om hur de ser på barnens plats i det egna lantbruket. De som själva vuxit upp på en gård tycker att det är naturligt att låta barnen vara med, det är nödvändigt för att lära sig yrket, resonerar de.

Pojkar i åldern 10–18 är värst olycksdrabbade, medan barnen i förskoleålder löper störst risk för dödsolyckor. En majoritet av olyckorna, 60 procent, inträffar trots att en vuxen är närvarande.

– Vi såg att de olyckor som drabbar de yngre barnen oftast beror på att det är svårt att förutse vad de ska göra, de får plötsligt för sig något. Med äldre barn beror det ofta på att föräldrarna tror att de klarar av saker som de inte klarar av i den åldern, säger Kerstin Nilsson.

I intervjusvaren finns exempel på sjuåringar som får köra traktor och barn som sparkats in i väggen av kor.

Små arbetsplatser

Lantbruk är speciella som arbetsmiljöer, konstaterar Kerstin Nilsson, dels eftersom de ligger intill familjernas bostäder, dels eftersom det ofta är små arbetsplatser där det systematiska arbetsmiljöarbetet inte är lika utvecklat som på den övriga arbetsmarknaden. Hon efterlyser obligatoriska moment om arbetsmiljörisker i utbildningarna för dem som ska bli lantbrukare.

– Som vi ser det är det dags att skilja på det. Lantbruk är arbetsplatser och där ska barn inte vara med. När föräldrarna är lediga kan barnen komma och hälsa på, men när föräldrarna jobbar ska man inte ha barn i den miljön.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset