Det är farligt att använda en greppteknik som pressar människor framåt, som Kriminalvården gör, enligt en expert.
Det är farligt att använda en greppteknik som pressar människor framåt, som Kriminalvården gör, enligt en expert.

När Kriminalvården tvångsutvisar personer som fått avslag på sina asylansökningar används en greppteknik som döms ut av flera experter, enligt SR-programmet Kaliber.

Greppet var enligt rättsläkaren en bidragande orsak till att en irakisk man dog vid en utvisning 2015. Mannen gjorde motstånd och blev då flera gånger nedtryckt snett framåt när han satt i en flygstol.

Två transportörer misstänktes först för vållande till annans död alternativt tjänstefel men förundersökningen lades ner, bland annat för att de följde myndighetens instruktioner.

– Jag skulle helt enkelt inte göra så. Pressa inte människor framåt. Jag skulle inte utbilda människor att göra det, säger John Parkes, doktor i medicinsk vetenskap vid Coventry University, och en av Englands främsta experter på hur olika grepptekniker kan påverka andningen, till SR:s Kaliber.

Jonas Lexell på Kriminalvårdens säkerhetsenhet säger att nedtryckningen snett framåt är den säkraste teknik myndigheten har kunnat hitta. Men nu ska metoderna ses över.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset