Gränskontrollerna har ställt till det för en del asylsökande som fastnat i Danmark efter att ha hoppat på fel tåg, skriver HD/Sydsvenskan. Arkivbild.
Gränskontrollerna har ställt till det för en del asylsökande som fastnat i Danmark efter att ha hoppat på fel tåg, skriver HD/Sydsvenskan. Arkivbild.

En 17-årig pojke från Eritrea som sökt asyl i Sverige sitter fast i Danmark, sedan han hoppat på fel tåg, skriver HD/Sydsvenskan.

När pojken, som skulle åka till Vellinge från Osby den 11 augusti, insåg sitt misstag var han redan i Danmark. Där har han blivit kvar.

Hans gode man Thorild Hamfors ringde Migrationsverket för att berätta om pojkens misstag och få hjälp att få tillbaka honom till Sverige, där han varit sedan augusti förra året. Men i stället för att få hjälp registrerades pojken som utrest ur landet, han skrevs ut ur mottagningssystemet och tappade sin boendeplats.

– För hans väl och ve är det katastrof, säger Thorild Hamfors till tidningarna.

Överklagat beslut

Den 24 augusti fick Thorild Hamfors Migrationsverkets beslut om att pojkens asylansökan avskrivits. Det beslutet har han nu överklagat.

– Om personen befinner sig i Sverige igen och migrationsdomstolen beslutar att ärendet ska återförvisas så fortsätter processen hos Migrationsverket, säger Peter Mokvist, asylrättslig expert på Migrationsverket.

Snabb process

En dansk begäran om att pojken, i enlighet med Dublinförordningen, ska överlämnas till Sverige ska enligt Sydsvenskan/HD ha skickats till Sverige. Inom en inte alltför lång tid borde pojken åter kunna vara i Sverige.

– Danskarna styr tiden i den här processen. De bestämmer när de skickar begäran men så fort en begäran kommit till oss i Sverige svarar vi på den inom två veckor. Det är en snabb process och det är styrt i förordningen hur vi måste agera, säger Martin Lindén, chef för Migrationsverkets Dublinenhet, till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset