Jorma Kontio gick i mål som segrare i derbyt med Readly Express.
Jorma Kontio gick i mål som segrare i derbyt med Readly Express.

Readly Express och Jorma Kontio pallade för det stora favorittrycket och tog hem Svenskt travderby på Jägersro. Fyraåringen var lika bra som vanligt och travade i mål som klar vinnare på 1.12,7.– Det är en otrolig häst och derbyvinsten är en av mina största segrar någonsin, sade tränaren Timo Nurmos.

Timo Nurmos brukar inte visa särskilt mycket känslor efter stora segrar. Han har tidigare fyra derbyvinster i Finland och två i Sverige. Men söndagens segerdans var något alldeles extra.

– Vi har siktat på det här så länge och man känner en väldig lättnad just nu. Readly Express var ju så stor favorit och alla räknade med att han skulle vinna. Men när Jorma kunde köra till ledningen två varv från mål kändes det väldigt bra. Är hästen bara frisk så var det ingen som skulle slå honom, funderade Nurmos.

Öppnade fint

Jorma Kontio brukar inte stressa upp sig inför stora travlopp. Han har ju kört Readly Express i alla 14 starter utom en och litar på sin häst.

– Jag visste att hästen kunde öppna lite snabbare i starten än han gjort tidigare och i dag öppnade han fint. När vi väl fått ledningen kändes det väldigt bra. Han fick öka lite på upploppet men jag drog aldrig bomullen ur hästens öron och det fanns krafter kvar. Readly Express är en av de bästa hästar jag kört men han har fortfarande en bit fram till Varenne som står i en klass för sig, sade Jorma Kontio som vann svenska derbyt för andra gången.

Förstapriset var två miljoner kronor och fyraåringen har därmed tjänat 5,6 miljoner kronor. Och det finns mycket mer att hämta i år.

Om en dryg månad är det dags för uttagning till Europaderbyt på Solvalla. Readly Express lär kvala in till finalen i Europaderbyt i oktober på Vincennes. Det blir första gången han tävlar i Frankrike mot deras bästa. Bland annat Charly du Noyer som är landets bästa fyraåring och har hemmaplan.

Båda har Ready Cash som far. 

– Jag tror att Vincennes-banan kommer att passa fint för hästen. Han får ett bra grepp i banan och det går att köra barfota runt om. Det gjorde han idag och det ger en extra växel.

Jämförs med Maharajah

Många jämför Readly Express med förra storstjärnan Maharajah som vann både det svenska derbyt och Europaderbyt.

Maharajah vann sedan även Prix d’Amerique på Vincennes.

– Det är långt dit även om man förstås drömmer om det. Det är en otrolig häst på många olika sätt. Framför allt är han så lugn och klok. Han lär sig så snabbt. Den bästa som jag någonsin tränat.

Heavy Sound var tvåa bakom Readly Express efter en fin spurt från köposition.

– Vi fick ett optimalt lopp men kunde inte hota Readly Express. Det är inte så mycket att säga om. Jag är jättenöjd med min häst, han har betytt väldigt mycket för mig, sade kusken Kenneth Haugstad som arbetar hos Roger Walmann.

"Härligt att det gick vägen"

I derbystoet avgjordes loppet i starten när Peter Untersteiner kunde behålla innerspåret bakom startbilen och köra till spets med Otrabanda. Första varvet gick inte snabbare än 1,14,5 och vinnartiden blev 1.12,9 över medeldistans.

– Härligt att det gick vägen. Allt måste klaffa en sån här dag och det har det verkligen gjort. Otrabanda vann faktiskt ännu enklare i dag än i uttagningen förra veckan, sade Untersteiner som tog sin andra seger i derbystoet.

2014 vann Halmstadstränaren med Neona Princess.

– Otrabanda har utvecklats enormt mycket i år. Hon var tvåa i Drottningens pokal och nu vann hon derbystoet. En tung seger.

Otrabanda fick dubbla förstapris eftersom hon var anmäld till premiechansen och tjänade två miljoner kronor.

Hemmatränaren Tomas Malmqvist fick se sina hästar Kryssa Futura (Christoffer Eriksson) och Tunika (Ulf Ohlsson) ta pallplatserna bakom vinnaren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset