Förhandstippade favoriter, kritik från flera håll och några kuppar. Här är de fem största snackisarna från Andra chansen i Helsingborg där Linus Svenning, Hasse Andersson, Dinah Nah och Samir & Viktor gick vidare till finalen i Friends arena i Solna.

1. Förhandsfavoriterna till final

Samir & Viktor var redan på förhand tippade att gå till final i sin duell där de mötte

Behrang Miri feat. Victor Crone. Och trots att Samir Badran drabbades av en magåkomma under veckan fick den energiska duon sin revansch från kaoset som präglade deras nummer i deltävlingen i Malmö och tog sig vidare.

Resultatet var inte förvånande, den omsvärmade duon hade stort stöd från sina fans – var killarna än gick möttes de av en klunga med beundrare som vill ta groupies med sina idoler.  

2. Kritik

Linus Svenning riktade kritik mot Andra chansens duellsystem och menade att de gav artister

 med många lyssningar på Spotify fördelar gentemot artister vars låtar inte slagit igenom lika stort sedan de släpptes till allmänheten. Han tyckte att Andra chansen borde ha varit upplagd som en vanlig deltävling där de fyra artister som fått flest röster

 gick till final. Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman kommenterade kritiken med att det är en “realitet” att vissa artister är mer populära än andra.

3. Tittarstormen

Inte bara Linus Svenning riktade kritik mot Andra chansen. Programmets upplägg fick även tittarna att rasa. Kvällens sändning ändrades i sista minuten men det var i synnerhet det långa Eurovisionmedleyt i början som fick starkast kritik.Bland andra Måns Zelmerlöw och Jonas Gardell tog till Twitter för att ifrågasätta hur SVT tänkt.

”Idétorka på Melodifestivalredaktionen?”, skrev Måns Zelmerlöw

4. Behrang Miris kuppar

Behnrang Miri plockade in 2009 års Melodifestivalvinnare Malena Ernman för att köra i sitt och Victor Crones nummer “Det rår vi inte för”. Men trots operasångerskans uppbackning räckte det inte för att knipa finalplatsen från Samir & Viktor. Men Behrang Miri deppade inte ihop utan tillkännagav istället att han skulle vilja leda Melodifestivalen nästa år. I en intervju med Aftonbladet sa Christer Björkman att han är positiv till artistens ansökan som programledare.

5. Topless för att slå hål på fördomar

I deltävling fyra i Örebro stod Midnight Boy för veckans bara bringa. I Andra chansen var det Loreen som uppträdde med bar överkropp och enbart tejp över brösten.

Med showen ville hon slå hål på fördomar om manligt och kvinnligt och på skärmen bakom henne syntes ett hentecken. Eurovisionvinnarens initiativ hyllades på Twitter och blev där ett av de mest diskuterade ämnena i världen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset