Kim Ekdahl du Rietz och Kim Andersson har förstärkt en redan meriterad svensk trupp i handbolls-VM.
Kim Ekdahl du Rietz och Kim Andersson har förstärkt en redan meriterad svensk trupp i handbolls-VM.

Äntligen är det dags. På fredagen spelar Sverige sin första match i handbolls-VM mot Egypten i ett första steg i kampen om medaljerna. Det här behöver du veta om turneringen.

Var spelas VM?

I Danmark och Tyskland, på arenor i Köpenhamn, Herning, Berlin, München och Köln. Sverige spelar samtliga gruppspelsmatcher i Köpenhamn.

När spelar Sverige i handbolls-VM?

Sverige ingår i grupp D tillsammans med Egypten, Argentina, Angola, Qatar och Ungern. VM-premiären mot Egypten har matchstart 20.30 på fredagskvällen 11 januari. Sen väntar Argentina (söndag), Angola (måndag), Qatar (onsdag) och Ungern (torsdag), samtliga med start 20.30.

Gruppen är förmodligen VM:s svagaste och Sverige är favoriter i varje match. Qatar och framför allt Ungern är de svåraste motståndarna.

LÄS MER: Andrésson om stenhårda konkurrensen: ”Han har en fördel”

Hur fungerar handbolls-VM?

I de tre senaste världsmästerskapen har slutspelet dragit igång direkt efter gruppspelet. Men nu är det gamla upplägget, som också används i EM, tillbaka.

  • Till en början finns fyra grupper (A–D) med sex lag i varje grupp. De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till ett nytt gruppspel – huvudrundan. Dit tar lagen med sig poäng från inbördes möten med övriga lag som går vidare.
  • Huvudrundan, som spelas mellan den 19 och 23 januari, består av två grupper med sex lag i varje – de tre bästa lagen i grupp A respektive B bildar en grupp medan de tre bästa i grupp C och D bildar den andra.
  • De två bästa lagen i båda sexlagsgrupper kvalificerar sig för semifinal.
  • Om Sverige tar sig vidare från gruppspelet väntar spel i Herning under huvudrundan. Semifinalerna spelas i Hamburg och finalen i Herning.
Mittsexan Andreas Nilsson missade EM i fjol av privata skäl. Men nu ska han spela handbolls-VM för Sverige.

Hur är läget i svenska truppen?

Lite halvkrassligt. Försvarsgeneralen och mittsexan Jesper Nielsen hade på torsdagseftermiddagen inte tränat handboll på en vecka – och missade båda genrepen mot Ryssland i helgen – på grund av en känning i ljumsken. Enligt uppgifter till Sportbladet missar Nielsen de två första gruppspelsmatcherna.

I övrigt har vänstersexan Hampus Wanne varit febersjuk och missat flera träningar medan Kim Ekdahl du Rietz klev av genrepet mot Ryssland med en skada i mellanfoten. ”EDR” har dock kunnat träna med laget igen.

LÄS MER: Nytt upplägg på VM – då är Sverige en av favoriterna: ”Galet märkligt”

Sveriges matcher i tv?

Nordic Entertainment Group, NENT, har tv-rättigheterna till VM-turneringen. Matcherna visas i TV3, TV10 och på Viaplay. Samtliga av Sveriges gruppspelsmatcher visas i TV3.

Handbolls-VM: Start- och slutdatum

VM inleds torsdagen den 10 januari, då värdnationerna Tyskland och Danmark spelar sina premiärer mot Korea respektive Chile, och avslutas med bronsmatch och final den 27 januari. 

Vad kan Sverige göra för resultat i VM?

Det här är ett svenskt landslag på uppgång. Med EM-silvret i fjol i bakhuvudet – samtidigt som truppen förstärkts med Kim Andersson, Kim Ekdahl du Rietz och Andreas Nilsson – är Sverige en av medaljkandidaterna.

Danmark, Tyskland, Frankrike, Spanien, Kroatien och Norge är lagen som Sverige väntas slåss med om topplaceringarna.

Sveriges trupp till handbolls-VM

Målvakter: Andreas Palicka, Mikael Appelgren, Thobias Thulin.

Vänstersex: Hampus Wanne, Jerry Tollbring.

Mittsex: Andreas Nilsson, Jesper Nielsen, Max Darj.

Högersex: Niclas Ekberg, Mattias Zachrisson.

Vänsternio: Kim Ekdahl du Rietz, Lukas Nilsson, Simon Jeppsson.

Mittnio: Jim Gottfridsson, Linus Arnesson. 

Högernio: Kim Andersson, Albin Lagergren.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om handboll