Johan Norberg: Fawkes är en ironisk symbol för frihet
Johan Norberg: Fawkes är en ironisk symbol för frihet

JOHAN NORBERG: En kritvit ansiktsmask med ett hånfullt leende, en svart, uppåtvriden mustasch och ett bockskägg. Vi har vant oss vid denna symbol för protester mot överheten. De senaste åren har den burits av personer i Occupy-rörelsen, under den arabiska våren, av libertarianer och pirater och hackerkollektivet Anonymous. Och vi såg den särskilt mycket nu i veckan, den 5:e november, som är Guy Fawkes-dagen. 

Det är nämligen Fawkes masken föreställer, efter att en anarkistisk hjälte bar den i kampen mot en fasciststat i Alan Moores storslagna serieroman ”V for Vendetta” och filmen med samma namn. Därmed är det den mest osannolika frihetssymbolen sedan radikaler började ha Che Guevara på tröjan – den kubanske revolutionären som satte socialdemokrater och homosexuella i arbetsläger.

Guy Fawkes är hågkommen för att han försökte spränga det engelska parlamentet 5:e november 1605. Men det gjorde han inte för att han var någon slags demokrat eller frihetsvän, utan för att han var en religiös fanatiker. Som 21-åring reste den unge engelsmannen till Europas brutalaste despoti, Spanien, och deltog i landets krig mot de nederländska provinserna, som ville bryta sig loss från inkvisitionen och etablera ett mer liberalt system med religionsfrihet. Fawkes försökte sedan övertyga Spanien att invadera hans eget hemland, som nyligen blivit protestantiskt. När det misslyckades återvände han till London och anslöt sig till ”krutkonspirationen”. 
 
England gav inte katoliker religionsfrihet, men den nye kungen, Jakob I, ansågs vara något mer tolerant än företrädarna och även påven avrådde engelska katoliker från att göra uppror. Men en liten grupp extremister ville spränga kungen och landets hela elit under parlamentets öppning. De gömde 36 tunnor krut i ett källarvalv under överhuset och Guy Fawkes skulle tända stubintråden. En historisk rekonstruktion visade att om han inte hade stoppats hade hela parlamentet ödelagts och alla inom hundra meters radie hade dödats på ett ögonblick. 
 
Samtidigt skulle konspiratörerna inleda en statskupp, som troligen skulle ha gjort England till en absolut, katolsk monarki lierad med Spanien. Förmodligen med sin egen religiösa inkvisition, som torterade misstänkta fritänkare tills de erkände den enda, rätta tron. 
 
Kulturella uttryck har en tendens att ta oväntade vägar, och får ny innebörd och laddning av nya tolkningar och nya generationer. Så ska en dynamisk kultur fungera, men det leder ibland till ganska bisarra historiska ironier. Hur många frihetsvänner som sätter på sig den suggestiva masken vet att de då klär ut sig till vad vi i dag skulle kalla en högerextrem terrorist som med hjälp av massmord försökte upprätta en religiös diktatur?
 
+ Gravitys 3D-effekter. Gravity har de vackraste specialeffekter jag någonsin sett. Om de bara kunde dataanimera Sandra Bullock också, så kunde vi få se lite mer trovärdigt skådespeleri.

- Vandringssägner om romer. De falska rapporterna om att romska familjer i Grekland och Irland skulle ha kidnappat barn. Artiklarna fanns över allt, rättelserna hamnade i skymundan. 
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset