Sorgemanifestation för de 49 människor som dog på gayklubben Pulse i Orlando.
Sorgemanifestation för de 49 människor som dog på gayklubben Pulse i Orlando.

Nu släpps uppgifter om massmördaren Omar Mateens samtal med polisen. Mateen sköt ihjäl 49 människor på gayklubben Pulse i Orlando, den dödligaste masskjutningen i USA:s historia.

FBI har offentliggjort gärningsmannen Omar Mateens samtal med polisen i samband med massmordet i Orlando, rapporterar tv-kanalen ABC News i USA.

Den federala polisen FBI gick inledningsvis ut med delar av konversationerna mellan Mateen och polisen, men efter kritik så släppte man även materialet i sin helhet.

►LÄS MER: FBI: Mateen agerade lugnt och kallt

Efter polisens skottväxling med Omar Mateen på klubben Pulse så var det eldupphör i nästan tre timmar under natten 2 juni. Under den tiden samtalade myndigheterna med Mateen kontinuerligt – tre samtal på sammanlagt cirka 28 minuter.

Det var först när Omar Mateen hotade med att spränga en rad bomber på platsen och spänna på bombvästar på människorna som befann sig inne på klubben som polisen slutligen tog sig in genom en vägg, berättar FBI.

– Liv kunde räddas genom polisernas heroiska insats, sade åklagaren Lee Bentley.

Under telefonsamtalen sade Mateen att han var en krigare som kämpade för terrorgruppen Islamiska staten. Hans motiv var enligt honom själv USA:s bombningar i Syrien och Irak.

►DEBATT: Om du håller tyst står du bakom Orlandoskytten


Myndigheterna dolde inledningsvis IS-delen av samtalen, men drog senare under dagen tillbaka sitt beslut och offentliggjorde allt. Orsaken var "hänsyn till familjerna till offren och att man inte ville ge mördaren eller terrorister en plattform för sin hatiska propaganda", kommenterade justitiedepartementet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott