FBI medger nu att de i över två decennier vittnat på felaktigt sätt i över 250 granskade rättegångar. 32 personer har dömts till döden, och 14 har redan avrättats eller dött i fängelse i fall där delar av bevisningen överdrivits.

Av 268 granskade rättegångar har FBI:s experter vittnat på ett felaktigt sätt, som gynnat åklagarsidan, i 95 procent av fallen, skriver Washington Post.

Rättegångarna har ägt rum i över två decennier före år 2000. Det är FBI-utbildade experter på analys av hårsstrån som dragit felaktiga slutsatser. Och bland de hittills granskade fallen har 32 personer som misstänkts för brott dömts till döden.

14 av dem är redan döda, varav vissa avrättats och andra dött i fängelset.

Två organisationer, National Association of Criminal Defense Lawyers, NACDL, och Innocence Project har genomfört granskningen av domarna och släpper nu sina första resultat.

Sedan tidigare har det stått klart att den håranalys som tidigare använts inte alls är lika träffsäker som modern DNA-analys. Men betydelsen av matchande hårprover har alltså överdrivits i flera decenniers tid, enligt den nya rapporten.

Enligt Washington Post har FBI:s vittnesmål inte varit de enda bevisen i rättegångarna och flera domstolar och försvarsadvokater får nu ta del av rapporten för att avgöra om det finns anledning att överklaga domarna.

– FBI:s tre decennier långa användning av mikroskopisk håranalys för att anklaga åtalade var en fullkomlig katastrof, säger Peter Neufeld, en av grundarna bakom Innocence Project.

– Vi behöver en grundlig utredning som undersöker hur FBI, myndigheter som litade på utredare som tränats av FBI och domstolar tillät detta och varför det inte stoppades mycket tidigare, säger han till Washington Post.

FBI har själva identifierat totalt 2 500 fall som ska granskas. Enligt Washington Post finns det exempel där senare DNA-analyser gjort att tidigare dömda gärningsmän kunnat frias, trots att de då suttit 20–30 år i fängelse för brott som våldtäkt och mord.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset