Mannen som misstänks för bomberna i New York och New Jersey har ännu inte kunnat delges formella misstankar om brott.
Mannen som misstänks för bomberna i New York och New Jersey har ännu inte kunnat delges formella misstankar om brott.

28-årige Ahmad Khan Rahami – som pekas ut som ansvarig för bomberna i New York och New Jersey förra helgen – har ännu inte formellt delgivits misstanke om brott. Hans advokat har nu krävt att få träffa honom.FBI söker två män som varit i kontakt med en av Rahamis bomber.

Polisen i New York har ännu inte fått tillstånd av Rahamis läkare att prata med honom.

– I avvaktan på tillstånd från läkarna kan det hända inom 24 timmar, sade New Yorks polismästare James O'Neill på en pressträff.

Efter en skottväxling med polisen greps Ahmad Khan Rahami i måndags. Hans tillstånd beskrivs som kritiskt, men stabilt. Två poliser skadades också i skottväxlingen.

Rahamis offentlige försvarare David Patton begärde på onsdagen även han att få träffa sin klient. Om 28-åringen inte blir tillräckligt frisk för att kunna åka till New York kan han komma att delges formella misstankar om brott i sjuksängen i New Jersey.

Söker två män

Enligt federala åklagare skadades 31 personer på Manhattan av en hemmagjord bomb som Rahami hade placerat ut i stadsdelen Chelsea. Han är också misstänkt för bomber som exploderade på två platser i New Jersey, men som inte skadade någon.

Enligt domstolshandlingar har totalt fem bomber hittats i Rahamis hemstad Elizabeth i New Jersey. På en andra bomb som hittades i Chelsea på Manhattan fanns hans fingeravtryck.

FBI söker två män som varit i kontakt med den bomben. På övervakningsbilder syns de plocka upp den väska där den hemmagjorda tryckkokarbomben fanns. Männen lämnade bomben på gatan och tog med sig den tomma väskan från platsen.

Männen betraktas för närvarande som möjliga vittnen, snarare än som misstänkta för delaktighet i bombningarna.

Hittade dagbok

Utredare analyserar nu Rahamis tidigare resor till bland annat Afghanistan och Pakistan, med hopp om att hitta bevis för att han har radikaliserats eller lärt sig att tillverka bomber under resorna. Det är fortfarande oklart om han har agerat ensam, eller har haft hjälp.

I en dagbok som Rahami bar på när han greps hyllar han den förre al-Qaidalaedaren Usama bin Ladin, dödad av ett amerikanskt elitförband i Pakistan 2011, och al-Qaidaprofilen Anwar al-Awlaki, som dödades i en drönarattack i Jemen 2011.

"Om gud vill kommer ljudet av bomber att höras på era gator", står det i dagboken enligt åklagarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset