Bilden är manipulerad.
Bilden är manipulerad.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) påstås ha sagt att "före detta IS-krigare kan bli en tillgång för Försvarsmakten", men bilden där citatet kommer ifrån är fejkad och sprids just nu genom ett inlägg i Facebook-gruppen Stå upp för Sverige.

Någon har tagit en bild på en datorskärm som visar artikeln med filmklippet. Rubriken har ändrats så att det står ”Morgan Johansson (S) Fd IS-krigare kan bli en tillgång för försvarsmakten”. Typsnittet skiljer sig från det som SVT.se använder sig av.

I originalet är rubriken ”Morgan Johansson (S) vill se en internationell tribunal”, och artikeln handlar om att ministern vill att svenskar som anslutit till IS ska ställas inför rätta i en internationell tribunal likt de efter folkmordet i Rwanda och kriget i Jugoslavien.

Bilden som sprids.

Arga kommentarer

Inlägget som har över 2 500 interaktioner på Facebook sprids av människor med kritiska kommentarer om Morgan Johansson. En hel del ställer frågan om det är sant eller inte, men många ser ut att utgå från att det stämmer.

I originalartikeln ser man att det är samma publiceringstid som i den fejkade bilden, om man går längst ner i artikeln där tid på dagen är specificerad. Även den första delen av bildtexten är likadan, men den som skapat bilden har inte tagit med den andra delen av bildtexten där det står att Morgan Johansson vill att svenskar som anslutit sig till IS hanteras i en internationell rättsprocess.

Viralgranskaren har kontaktat Morgan Johansson (S) för en kommentar.

– Det här är en lögn. Den här typen av bilder görs av människor som vill förstöra för regeringen och för Sverige. Om man ägnar sig åt att sprida sådana här bilder så deltar man i det, säger han.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset