Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, kommenterade bluffen på Twitter.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, kommenterade bluffen på Twitter.

Det är inte alls ovanligt att fejkade sociala medier-inlägg från kända personer får spridning. Något som S-ministrarna Annika Strandhäll och Margot Wallström råkat ut för i veckan. Men det finns sätt att avslöja fejkinläggen.

Den 19 och 20 februari spred en Twitteranvändare manipulerade skärmdumpar föreställande inlägg från socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, och utrikesminister Margot Wallström, S.

Skärmdump spreds till Facebook

I kommentarerna är det flera som påpekar att inläggen är påhittade, men det stoppade inte skärmdumparna från att få spridning. Skärmdumpen som påstås komma från Strandhälls Twitterkonto spred sig vidare till Facebook i ett inlägg som har över 400 delningar.

Twitterkontot spred skärmdumparna med en dags mellanrum.

Annika Strandhäll kände sig nödgad att kommentera spridningen på Twitter:

”På förekommen anledning. Det sprids just nu en mängd fake tweets i mitt namn. Var gärna uppmärksamma”, skrev hon på torsdagen.

LÄS MER: Lär dig granska bilder – med hjälp av ett verkligt exempel

I Margot Wallströms fall var dessutom det manipulerade inlägget väldigt likt ett inlägg som spreds i den amerikanska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez namn, vilket amerikanska Snopes har skrivit om.

Inlägget som delades av ett parodikonto.

S-ministrarna är absolut inte ensamma om att ha råkat ut för manipulerade inlägg. Bara några dagar tidigare skrev Viralgranskaren om ett fejkinlägg från 2014 i poeten Athena Farrokhzads namn som återigen fått spridning.

Och i januari spreds ett påhittat inlägg om fattigpensionärer som påstods komma från KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Det är som sagt inte alls ovanligt att folk, av olika anledningar, sprider manipulerade inlägg i kända personers namn. Oftast försvinner inläggen snabbt i sociala medier-flödet efter att någon påpekat att det är fejk. Men då och då får de spridning vilket kan resultera i att de cirkulerar på nätet i många år.

LÄS MER: Sex kedjebrev på Facebook som du inte ska dela vidare

Så avslöjar du bluffinlägg

Det finns några saker du kan hålla utkik efter för att ta reda på om ett Twitterinlägg är äkta eller inte.

1. Först och främst kan du ställa dig frågan om det är rimligt att den kända personen eller politikern kan ha skrivit det som påstås. Ofta sprids bisarra påståenden som faller på sin egen orimlighet.

2. Var alltid på din vakt när det är en skärmdump som sprids, det är inte alls svårt att manipulera bilder. Testa söka på en mening i inlägget i Twitters sökfält och se om du hittar originalinlägget. Självklart finns det fall när politiker har raderat inlägg, då kan man titta om personen har skrivit något som kan avslöja att det är så.

3. Ibland skapar någon ett nytt sociala medier-konto i en känd persons namn för att sedan sprida uppseendeväckande inlägg. Gå i så fall till profilen och kolla när kontot är skapat, om kontot har den blå verifieringsbocken, hur många följare kontot har och vad som har skrivits från kontot. Du kan oftast se om det handlar om ett fejkkonto i så fall.

4. Följ faktagranskare, det är mycket möjligt att de har skrivit om just det inlägget som du undrar över. I Sverige finns vi på Viralgranskaren och internationellt finns till exempel Snopes. Här finns en lista på fler faktagranskningsinitiativ att följa.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset