Skärmdumpen började spridas efter poetens uppmärksammade sommarprat 2014.
Skärmdumpen började spridas efter poetens uppmärksammade sommarprat 2014.

Ett inlägg som ser ut att komma från poeten Athena Farrokhzad sprids just nu. Men det är fejkat och har cirkulerat på nätet sedan 2014.

Facebooksidan Min Åsikt, som Viralgranskaren har rapporterat om tidigare, publicerade den 17 februari en bild på vad som påstås vara ett inlägg från poeten Athena Farrokhzad.

”Hatar. Gudomliga Systrar: beväpna er! På signalen ska vi storma styret, skära halsarna av de heteronormativa, rasifierade vita männen! Blodet kommer att rinna i rännstenen och det kommer att vara en underbar dag!”

Så inleds texten i skärmdumpen. I kommentarerna uppmanar flera personer till att polisanmäla Athena Farrokhzad.

LÄS MER: Palme-citat om flyktingar sprids – men har han verkligen sagt så?

Men det är inte hon som ligger bakom inlägget.

– Jag har sett det där för länge sedan och jag har naturligtvis inte skrivit det. Jag skulle framför allt aldrig formulera mig så illa på svenska, säger Athena Farrokhzad.

Viralgranskaren har vid upprepade tillfällen granskat inlägg som delats av Min Åsikt.

Faktum är att det fejkade inlägget har cirkulerat på nätet i många år. Den första publiceringen vi kan hitta är från den 2 augusti 2014 då bilden publicerades på Twitter. Men troligtvis spreds den ursprungligen från ett fejkat Facebookkonto, vilket uppmärksammades av flera Twitteranvändare i augusti 2014.

Detta var kort efter att Sveriges radio sänt Athena Farrokhzads sommar i P1 som blev väldigt uppmärksammat och skapade debatt. Hon spelade bland annat Ebba Gröns låt ”Beväpna er” i programmet vilket verkar ha inspirerat personen som skapade det fejkade inlägget.

LÄS MER: Lär dig granska bilder – med hjälp av ett verkligt exempel

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset