"Det är en sak att de tar min bild. Men det är ännu vidrigare att de använder en bild på honom."
"Det är en sak att de tar min bild. Men det är ännu vidrigare att de använder en bild på honom."

Under onsdagen gjorde Sara Karlberg, som driver en hundskola, en konstig upptäckt. Ett falskt konto på Facebook, med massmördaren Anton Lundin Pettersson som profilbild, använde en av hennes hundbilder som omslagsbild. När hon först anmälde profilen till Facebook fick hon först svaret att den inte bryter mot sajtens regler, men den togs bort efter att Metro kontaktat företaget.

Tidigare under veckan fick Köpingsbon Sara Karlberg, som driver en hundskola, en skärmdump av en gammal klasskompis från grundskolan. Skärmdumpen visade en Facebookprofil. ”Är inte det där din omslagsbild?”, skrev kompisen. Och det stämde, profilen Sara hade fått en bild från hade onekligen en av hennes hundbilder som omslagsbild.

LÄS MER: Facebooksida använder sig av Kalle Ankas jul – för att göra reklam för obevisade bantningsprodukter

Som om inte det var nog hade profilen, ”Fredrik Jag”, en bild på Anton Lundin Pettersson som mördade tre personer i Trollhättan i oktober 2015 som profilbild. Metro har försökt komma i kontakt med profilen, men profilen tillåter inte privata meddelanden via Facebook.

– Det är en sak att de tar min bild. Men det är ännu vidrigare att de använder en bild på honom, säger Sara till Metro.

Profilen skapades i september. Sedan dess har den, förutom en video från Mr. Beans officiella Facebooksida uteslutande virala videoklipp från två Facebooksidor som drivs från Ryssland respektive Kosovo. Metro har sökt innehavarna till båda Facebooksidorna.

Sara anmälde profilen som falskt till Facebook och bad sina vänner att göra samma sak.

– De svarade mig att de granskat profilen och att den inte bryter mot deras communityregler.

Nu vill Sara uppmärksamma andra på att de kan råka ut för samma sak. Det är inte första gången hon råkar ut för en händelse som denna, tidigare under sommaren användes hennes namn och profilbild på ett liknande sätt.

Att människors bilder stjäls och används i bedrägliga syften har blivit ett växande problem på sociala bilder. Tidigare i år kunde Metro berätta om hur en norsk bloggares selfie användes som reklam för sexnoveller i en stor svensk Facebookgrupp.

Efter att Metro kontaktat Facebook har profilen tagits bort.

”Vi får miljoner anmälningar varje vecka, och även om vi gör vårt bästa är det, som alltid är fallet, omöjligt att helt undvika misstag när människor är iblandade. Vi försöker åtgärda varje misstag så fort vi blir varse om dem.”, skriver Peter Münster, Facebooks nordiska kommunikationschef , i ett mail till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bluff Facebook