Färre unga vuxna använder kondom när de ligger med en ny partner. Arkivbild.
Färre unga vuxna använder kondom när de ligger med en ny partner. Arkivbild.

Färre unga vuxna använder kondom när de ligger med en ny partner.Dumt, då kådisar som bekant skyddar mot könssjukdomar men också får den som sliter fram gummit att framstå som ansvarsfull, visar RFSU:s mätning av svenskars kondomvanor.

Färre personer mellan 21-35 år använder kondom när de ligger med en ny partner, jämfört med för tre år sedan. Även om minskningen knappast kan sägas vara lavinartad, 2013 sade sig 48 procent ur gruppen använda kondom vid ny sexpartner jämfört med 43 procent i dag, är det viktigt att vända den negativa trenden.

– Vi vet sedan tidigare att unga svenska män är dåliga på att använda kondom jämfört med jämnåriga i andra europeiska länder. Man måste se det som allvarligt att den inte kommer på och används, säger Erik Gustafsson, biträdande verksamhetschef vid Stockholms mansmottagningar.

Storleken har betydelse

Enligt honom är en betydande anledning till motståndet mot gummi att killarna inte fått hjälp att hitta rätt modell.

– Har du en tidig erfarenhet av att kondomen inte är skön eller går sönder minskar det motivationen att använda kondom igen, säger han.

Lösningen för att öka användandet är alltså att pröva tills man hittat en kondom som passar och inte stör njutningen.

– Man ska inte bara slentrianmässigt dela ut kondomer utan behäfta kondomen med kunskap.

Bäst på att använda kondom är män som har sex med män och sämst är heterosexuella män.

Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, tror att det behövs en bred insats riktad mot unga män, när det gäller hälsan, sex och sitt kön.

– Kvinnor går regelbundet till gynekologer och blir konfronterade med de här frågorna om hur man skyddar sig, får frågor och kan ställa frågor, så är det inte för unga män, säger han.

Ses som ansvarsfull

Djupintervjuer har visat att tjejer ibland ljuger om sin användning av preventivmedel för att få partnern att dra på en kondom.

– En strategi bland tjejer är att säga att de inte använder något preventivmedel, trots att de gör det. För det ökar sannolikheten att den andra personen vill använda kondom, säger Ullholm.

Och att strunta i att använda gummi av oro för att uppfattas negativt av partnern är dumt. Enligt Kådiskollen möts endast fyra procent av dem som tar initiativ till att använda kondom av negativa reaktioner. I stället uppfattar 68 procent den som föreslår kondom som ansvarstagande. Bara tre procent tycker att personen är trist eller osexig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kondom