Mannen diagnosticerades med lungcancer trots att han var frisk. Bilden har inget med artikeln att göra.
Mannen diagnosticerades med lungcancer trots att han var frisk. Bilden har inget med artikeln att göra.

Sjukhuset blandade ihop två provsvar och opererade fel patient. Utöver 300 000 kronor i ersättning krävde den felbehandlade patienten ytterligare skadestånd. Nu har han förlorat i både tingsrätten och hovrätten.

Det var i slutet av 2008 som den nu 67-årige mannen diagnosticerades med lungcancer vid Karolinska sjukhuset i Solna, skriver Dagens Juridik. 

Efter en biopsi konstaterade sjukhuset att patienten hade cellförändringar i ena lungan och under våren 2009 opererades cirka en tredjedel av lungan bort. 

►LÄS MER: 21-åring var vaken och kände smärta under lungoperation

Men senare visade det sig att 67-åringens provsvar blandats ihop med en annan patient. Mannen, som aldrig haft någon lungcancer, fick då närmare 300 000 kronor från landstingets försäkringsbolag i ersättning för inkomstförlust samt invaliditet och värk.

Men 67-åringen krävde ytterligare 2,1 miljoner i skadestånd för fortsatt arbetsoförmåga, boendekostnader och kränkning av rätten till integritet enligt Europakonventionen. Han stämde därför Stockholms läns landsting men förlorade både i tingsrätten och hovrätten. 

►LÄS MER: Opererades på fel sida av skallen

Tingsrätten ansåg inte att patienten hade lyckats visa på att arbetsoförmågan eller de extra kostnaderna hade berott på operationen. Svea hovrätt gjorde samma bedömning, skriver Dagens Juridik.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset