Bilden har delats tusentals gånger i olika inlägg.
Bilden har delats tusentals gånger i olika inlägg.

Ett inlägg om ett uppmärksammat våldtäktsfall har fått stor spridning på Facebook. Men i texten har sannolikt två olika fall blandats ihop. Vi reder ut vad som har hänt.

En 27-årig man misstänktes för att ha våldtagit en 17-årig flicka i staden Cork på Irland. Mannen, som hela tiden nekade till anklagelserna, friades i början av november 2018 av en jury bestående av åtta män och fyra kvinnor.

Fallet skapade stor uppmärksamhet på Irland. Anledningen var att mannens försvarsadvokat lade vikt vid vilken typ av underkläder kvinnan bar.

”Utesluter bevisen möjligheten att hon var attraherad av den misstänkte och att hon var öppen för att träffa någon och vara med någon? Ni måste titta på hur hon var klädd. Hon hade stringtrosor med en spets framtill”, sa advokaten Elizabeth O’Connell under sitt slutanförande enligt Irish Examiner.

Det framgår inte om advokatens uttalande påverkade juryns beslut. Men agerandet i kombination med den friande domen resulterade i stora protester som spred sig över världen.

LÄS MER: Sanningen bakom våldtäktsstatistiken där Sverige hamnar i toppskiktet

Höll upp trosor i parlamentet

Utanför domstolen i Cork och längs gator i Dublin placerades stringtrosor ut. Under hashtaggen #ThisIsNotConsent, ”det här är inte samtycke”, publicerade kvinnor världen över bilder på underkläder på Twitter. Och i det irländska parlamentet höll ledamoten Ruth Coppinger upp ett par stringtrosor i protest. Även svenska medier rapporterade om det uppmärksammade fallet.

Politikern Ruth Coppinger drog fram ett par stringtrosor ur rockärmen under en debatt i parlamentet.

I slutet av november började en bild med text cirkulera bland svenska Facebookanvändare:

”Sprid detta. Låt alla höra & ingen glömma. Den 17 åriga flickan som blev våldtagen av en 27 årig man fick sina stringtrosor uppvisade i domstol. Mannens advokat menade att flickan visade samtycke eftersom att hon hade stringtrosor på sig, och han blev friad ifrån våldtäkten. Hon är nu död. Hon tog sitt liv. Låt det sjunka in.”

Den 22 januari 2019 publicerades bilden på nytt av en användare på Facebook i ett inlägg som fått över 6 000 delningar.

LÄS MER: Sverigebilden allt mörkare i de nordiska kommentarsfälten

Oklart vem som har skapat bilden

Viralgranskaren har fått många frågor om inlägget. Bland annat för att många tror att det handlar om Sverige eftersom det inte framgår var händelsen inträffade.

Men med tanke på att åldern på både flickan och mannen, samt vad som inträffade i domstolen, stämmer överens med det uppmärksammade irländska fallet är det tydligt att det är det som avses.

Vi har inte lyckats ta reda på vem som har skapat bilden, har du information om ursprunget är du välkommen att kontakta Viralgranskaren.

I det spridda inlägget påstås det att flickan har tagit sitt liv. Men det finns ingen som har rapporterat att så skulle vara fallet.

Det står även att flickan ”fick sina stringtrosor uppvisade i domstol”. Det korrekta är att försvarsadvokaten uttalade sig om flickans underkläder, men det finns ingen rapportering om att de ska ha visats upp i rätten.

LÄS MER: Mia, 42, blev offer för konspirationsteori – fick dödshot efter intervju i SVT

Det troliga är att personen bakom inlägget har blandat ihop det aktuella fallet med ett liknande fall som avgjordes i Skottland 2002.

En 15-årig pojke dömdes då till fyra års fängelse för att ha våldtagit en 17-årig flicka. Under rättegången tvingades flickan flera gånger hålla upp sina underkläder och läsa vad som stod på dem. Flickan tog sitt eget liv tre veckor efter att domen föll. Hur hon behandlades i rätten var en bidragande orsak till det, enligt föräldrarna.

På grund av likheterna med det uppmärksammade fallet på Irland i höstas så intervjuades föräldrarna till flickan som begick självmord i Skottland 2002 i flera brittiska medier. Det kan vara en förklaring till att fallen har blandats ihop i det spridda inlägget.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset