Netflix och Facebook är några av de sajter som använts i en ny så kallad stavfelsattack. 
Netflix och Facebook är några av de sajter som använts i en ny så kallad stavfelsattack. 

Med hjälp av Omans toppdomän .om har hackare registrerat sajter som sprider skadlig programvara, med adresser som "netflix.om" och "reddit.om". Programmen riktar sig mot användare av Apples operativsystem.

Det är över 300 adresser som slutar på .om som har registrerats, skriver tekniksajten idg.se. Bland annat "netflix.om", "reddit.om" och "facebookc.om". Tanken är att användaren ska slinta på tangenterna och komma in på sidan av misstag.

När du väl är inne på sajten ska du också ladda ner ett program och installera, på "netflix.om" är det utformat som en uppdatering av Flash player.

– Man gör en sida som ser lagom rätt ut och sedan säger man ”ladda ner den här grejen”. Det är inte konstigare än så. Den här gången har man valt att leverera något för de som kör OS X, alltså de som har Mac, säger säkerhetsexperten Jakob Schlyter.


►LÄS MER: Nytt virus för Apple-användare – låser alla dina filer


Det som användarna drabbas av den här gången är ett program som sprider reklam, så kallat adware. Programmet går att stoppa exempelvis med hjälp av virusprogram.

Tillvägagångsättet där man registrerar sajter med adresser som liknar populära sajter är inte nytt. Även Colombias toppdomän .co har använts för samma sak.

– När de här toppdomänerna drabbas  så är man oftast snabba på att agera. När någon upptäcker att det finns till exempel en paypal.mo så upptäcker man det och så blockar man den, säger Jakob Schlyter.
 

►LÄS MER: Besökare på Pornhub och Youporn kan ha drabbats av virus
 

Det bästa du kan göra för att skydda dig mot sådana här program är att inte strunta i de varningar som du får upp på datorn.

– Vi skriver fel ibland och slinter, men man ska inte ignorera varningar. Din bank kommer till exempel aldrig att be dig installera en programvara, säger Jakob Schlyter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik