52-åringen reagerade inte över felstavningen. ”Ingen har klagat”, säger han i polisförhör.
52-åringen reagerade inte över felstavningen. ”Ingen har klagat”, säger han i polisförhör.

Felstavningar på cigarettpaket röjde svarthandel. Tre åtalas för brott 130 000 kr i kontanter hittades.

”Rökning kan församra hälsan och orsakar impotens” och ”Skayda barnen. Låt dem inte andas in din tobaksrök”. Felstavade varningstexter fick Tullen att ana oråd när man slog till mot ett källarförråd i Göteborg. Förrådets ägare, en 45-åring som tidigare drivit butik utanför Göteborg, hade totalt 90 limpor med lågpriscigaretterna Red Eagle i förrådet, och i hans lägenhet hittade Tullkriminalen nästan 130 000 kronor i kontanter.

Mannen säger i förhör att han fått cigaretterna av en gammal bekant, som betalning för en skuld. När Tullen kontrollerade mannen, en 52-årig grossist, visade det sig att han förvarade hela 5 000 limpor på sitt lager.

Samtidigt berättade 45-åringen att han sålt cigaretter vidare till en 50-årig butiksägare i Göteborg. I hans butik hittade Tullen 40 limpor.

De tre männen åtalades i går misstänkta för olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. 52-åringens brott anses vara grovt.

Alla tre nekar till brott och säger att de varit säkra på att cigaretterna varit lagliga. 52-åringen medger att han sett att cigaretterna haft felstavad varningstext, men trots 15 år i tobaksbranschen säger han sig aldrig ha anat att det kunde vara smuggelcigaretter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset