Lennart har burit minnena efter mobbningen snart 40 år. Men när en femåring tvingades byta förskola fick han nog. Nu vill han att alla ska se hans film om mobbning. ”Det är det verkliga livet för 60 000 barn varje år”, säger han till Metro.

STÅ UPP FÖR DE TYSTA

Sida - https://www.facebook.com/stauppfordetystaLennart Bång - https://www.facebook.com/lennartbangSom liten hamnade jag ofta i slagsmål. Jag blev retad för mitt temperament, mitt efternamn, mina öron mm. Jag klarade mig rätt bra pga vänner. Men vissa mobbade blir även totalt utfrysta. Andra blir mobbade på alla möjliga andra sätt. För en del kan mobbning sluta hur illa som helst. Ja till och med att de en dag bara försvinner. Ett stort problem är att många mobbade inte vill/kan/vågar/lyckas söka hjälp och då måste du, och jag, ja alla vi andra stå upp för dom.OBS:Alla namn och händelser i filmen skall betraktas som fiktiva även om mycket är baserat på verkliga händelser.INFOText&tal Lennart Bång.Film Javier Vilar Ehrlin - https://www.facebook.com/javier.vilar.ehrlinMusik Joel Sandberg - http://youtube.com/joelsandbergmusicFull info på YouTube under "visa mer":https://www.youtube.com/watch?v=nOcvQQ-1msI

Posted by Lennart Bång on Tuesday, August 4, 2015

När Lennart Bång, 46, ser tillbaka på sin skoltid är det en tid präglad av ständiga påhopp, gliringar och slagsmål på skolgården.

– Det jag framförallt minns var mobbning om mina öron, min dialekt och mitt efternamn, säger Lennart som flyttade till Täby norr om Stockholm från skånska Lomma som sexåring. 

Mobbningen fortsatte i mellanstadiet, men det blev bättre i högstadiet då han bytte skola. Men alla hånfulla ord fortsatte ändå att prägla honom, och fortsätter göra det i dag.

– Jag har dåligt självförtroende, sämre än jag borde ha, enligt andra.

LÄS MER: Olivia, 22, har mobbats sedan hon var fyra

Lennart uppträder i dag på scen som spoken word-artist men har drabbats av skrivkramp så fort han närmat sig ämnet mobbning i sina texter. Men så hände något som fick allt att lossna.

– I vintras bytte ett barn i min sons förskola till en annan förskola på grund av mobbning och då tänkte jag ”nu jävlar”.

Tillsammans med filmaren Javier Vilar Ehrlin och musikern Joel Sandberg har han spelat in den tio minuter långa filmen ”Stå upp för de tysta” som uppmanar alla att se vad som händer tusentals barn varje dag. Nu har över 100 000 personer sett filmen och reaktionerna väller in på Facebook och på mejl.

–  Vi är chockade och överväldigade. Det dräller in mejl från mobbade och från de som vill visa den på skolor. Det är inte en dansande katt på 15 sekunder utan folk har tagit sig tid att kolla på min tio minuter långa film. Wow. 

Målet med filmen är inte hämnd eller pekpinnar mot de som mobbar – även om han tror att de kommer att känna igen sig själva i filmen – utan att måla upp verkligheten för 60 000 barn varje år i Sverige.

LÄS MER: Amanda, 21, skrev ”fuck you” till vikthatarna – har delats av tusentals

Han berättar att det inte bara är de som blivit utsatta som hört av sig, utan även de som mobbat och nu känner sig ångerfulla. Några klasskamrater från skoltiden i Täby har också hört av sig, men inte någon av de värsta plågoandarna. 

Nu uppmanar han alla som kan att se och sprida filmen. Målet är att alla i Sverige ska se den. 

– Kan vi rädda ett enda barn från självmord på grund av mobbning har vi lyckats, säger Lennart.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset