Femåringen som blev skivbranschens räddare Jonathan Forster är vd på Spotify som fyller fem år i dag.
Femåringen som blev skivbranschens räddare Jonathan Forster är vd på Spotify som fyller fem år i dag.

Sverige har gått från att vara det stora piratlandet, till skivbranschens frälsare. Nu fyller Spotify fem år. Så räddade de branschen, med lite tur, och hjälp på traven.

”Vi har bara börjat”. Så lät det när musiktjänsten Spotify öppnade för allmänheten den 7 oktober 2008. 24 miljoner användare senare är det lätt att ge dem rätt.

Den som tidigare ville ta del av gratis musik använde med fördel fildelningssajten The Pirate Bay eller motsvarande pirattjänster.

– Det är ett samhälle som älskar musik och när internet exploderade är det ingen överraskning att det skedde i Sverige. I avsaknad av en laglig tjänst använde folk det som fanns, säger Jonathan Forster, nordisk vd för Spotify.

I dag utgör strömmad musik 70,3 procent av musikbolagens intäkter, enligt siffror från deras intresseorganisation Ifpi. Och Spotify hyllas av skivbolagen. 

Att The Pirate Bay fälldes i både tingsrätt och hovrätt kan ha haft en viss betydelse för Spotifys framgång.

– På ett symboliskt plan var det otroligt betydande. Historien om Spotify har byggts i svensk press och medier som först ett rebelliskt företag som gör revolt mot en föråldrad skivindustri, säger Rasmus Fleischer, historiker som nyligen fick pris för sin avhandling ”Musikens politiska ekonomi”.

– I och med rättegången tar historien ny skruv, då ändras det snarare till att ställa Spotify mot The Pirate Bay, som då blir det gamla och föråldrade.

Mobilmarknadens stora genomslag och de smarta telefonerna gjorde mp3-spelaren obsolet. Att anpassa framtidens musiktjänster för tekniken är grundläggande för att Spotify ska överleva.

– Många kan vara rädda för att börja från scratch, men vi blir förtjusta, säger Jonathan Forster.

Låtarna som spelats mest på Spotify:

Mest spelade låtarna sedan starten, i miljoner spelningar per låt.

1. Macklemore & Ryan Lewis ”Thrift shop” 150,8 miljoner 

2. Gotye ”Somebody that I used to know” 145,7 miljoner 

3. Imagine Dragons ”Radioactive” 139,6 miljoner 

4. Macklemore & Ryan Lewis ”Can’t hold us” 136,4 miljoner 

5. Carly Rae Jepsen ”Call me maybe” 127,8 miljoner

Öppna listan i Spotify här

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset