Polisen Ted Eriksson höggs i nacken med kniv då han patrullerade vid Medborgarplatsen i Stockholm.
Polisen Ted Eriksson höggs i nacken med kniv då han patrullerade vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Polisen Ted Eriksson höggs med kniv i nacken då han patrullerade på Medborgarplatsen i Stockholm. Nu döms en man till fem års fängelse och utvisning.

Den 31 augusti patrullerade polisen Ted Eriksson på Medborgarplatsen i Stockholm. Plötslig blev han attackerad bakifrån av en ung man, beväpnad med kniv. Den misstänkte gärningsmannen greps omgående och åtalades för mordförsök. ”NN har uppsåtligen försökt att döda Ted Eriksson genom att hugga/sticka honom med kniv i området kring halsen/nacken”, fanns att läsa i åtalet.

Ted Eriksson fick ”smärta, blodvite samt sårskada på höger sida av halsen”.

LÄS MER: Expert: Otroligt korkat att ge sig på polisen

Nu döms mannen till fängelse i fem år för bland annat mordförsöket på Ted Eriksson. Mannen ska dessutom utvisas och betala skadestånd till Ted Eriksson om 100 000 kronor.

”Enligt tingsrättens mening står det – med hänsyn till typen av kniv, knivhuggets kraft samt placering och riktning – klart att NN måste ha varit medveten att det fanns en risk för att Ted Eriksson skulle dö av hugget”, skriver rätten i domen.

Mannen har själv uppgett att han vid tillfället var 17 år gammal men rätten menar, efter att mannen genomgått en åldersbedömning, att den utgår från han var 18 år vid tiden för attacken.

Mannen döms även för två fall av misshandel som begicks på en gymnasieskola några dagar innan attacken.

LÄS MER: Döms för att ha sexofredat polis – slipper betala skadestånd

– Det känns som man går i ett moln. Det är svårt att ta in det som har hänt – att en människa ville ha ihjäl mig helt oprovocerat, sa Ted Eriksson i en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon under hösten.

Om de tankar som sköljde genom huvudet direkt efter attacken, sa han:

– Kommer jag någonsin kunna jobba som polis nu? Hur ska jag någonsin kunna vara ute och patrullera som polis utan vara paranoid? Jag blev besviken på den här personen som gjort att det får mig att tveka till mitt jobb

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset