Till vackra Vaxholm kan man ta färjan från bland annat Lidingö, Slussen och Strömkajen.
Till vackra Vaxholm kan man ta färjan från bland annat Lidingö, Slussen och Strömkajen.

Det kryllar av små öar runt om Stockholms skärgård. Med en mer eller mindre kort båttur kan man besöka de flesta med reguljärtrafik. Det här är några av guldkornen.

Sandhamn

Såväl Waxholmsbolaget som Roslagens sjötrafik har turer till Sandhamn flera gånger om dagen. Om de inte faller i smaken kan en taxibåt göra jobbet, dock är det ett dyrare alternativ. Väl på ön går man inte sysslolös om man så vill. Stränder, vacker skog, pooler… ja, det mesta finns där ute.

Utö

Med ett SL-kort kan man ta båten från Strömkajen utanför Grand Hotel hela vägen till Utö. Väl där finns det mycket att upptäcka och många restauranger att besöka. Ett tips är att hyra en cykel för att färda dig runt om på öns smultronställen.

Grinda

SL-kortet går att använda på många båtfärder ut till skärgården. Till exempel till vackra Grinda, ett av Stockholms skärgårds mest populära resmål, dit båtarna går med jämna mellanrum från Strömkajen. Ta med ett tält och bo över en natt, vetja!

Vaxholm

Det finns många båtalternativ för att ta sig till Vaxholm från Stockholm, som skiftar mellan 45 minuter till en timme beroende på båt. Från Strömkajen, bland annat, avgår Waxholmsbolagets båtar, medan Cinderrella-båtarna avgår från Nybrokajen. Vill man ha mer än så går det även att ta en guidad tur ut till ön.

Fjäderholmarna

Besök Stockholms närmaste skärgårdsö, endast 30 minuter från Nybrokajen. Väl där, efter en kort men fin båttur, kan man besöka det lokala bryggeriet Fjäderholmarnas Bryggeri & Brewpub. Förutom att servera just öl bjuds det även på livemusik varje onsdag hela sommaren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset