Efter ett åskoväder hittades fem alpackor döda i sin hage vid en gård i Dalsland tidigare i veckan.
Efter ett åskoväder hittades fem alpackor döda i sin hage vid en gård i Dalsland tidigare i veckan.

Fem alpackor hittades döda i en hage i Dalsland tidigare i veckan. Dödsfallen förbryllar djurens ägare, som tror att ett blixtnedslag kan vara dödsorsaken

Efter ett åskoväder hittades fem alpackor döda i sin hage vid en gård i Dalsland tidigare i veckan. När djuren hittades låg de i en hög intill varandra, med blödande ögon, skriver SVT. 

Fyndet kom som en chock för ägarna till djuren.

– Det såg förfärligt ut. Man kan inte tro att det är sant. De var mer än lantbruksdjur för oss. De flesta var ju födda på vår gård, säger gårdsägaren Iris Nouwt till SVT.

Djuren hittades i samma ställning som de brukar ligga i när de sover, vilket enligt Iris Nouwt skulle kunna vara ett tecken på att de försökte skydda sig från det plötsliga skyfallet.

– Det enda positiva är att de inte led. Det kan inte ha varit något annat än blixten. De hade inte andra skador, säger hon till SVT.

LÄS MER: Nya siffror: Kraftig ökning av antidepressiva – bland våra husdjur

Alpackorna, som av ägarna var döpta till Sun Pete, Sun Mae, Sun Suprice, Mea Java och Akka Mocca, innebär utöver en emotionell förlust även en ekonomisk sådan. 100 000 kronor ska de ha varit värderade till. En summa som Iris Nouwt nu hoppas få tillbaka via gårdens katastrofförsäkring.

Men pengarna spelar mindre roll, menar ägarna.

– Vi var tvungna att ha en tyst minut. De var mer som husdjur än lantbruksdjur. Det är en saknad, säger Iris Nouwt till SVT.

LÄS MER: Instagram vill stoppa selfies med hotade djur

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om djur