Nu är det dags att samla vänner, familj eller kollegorna för en stunds avkoppling och gemenskap. Julbordens tid är här! Frossa i grönkål med sjöutsikt, testa dansk ris a la malta eller kliv in i en mexikansk 20-tals värld.

Klassisk jul på Sjömagasinet

Äta här eller ta med hem? Hos anrika Sjömagasinet kan du göra både och. Förutom ett gediget, extra lyxigt julbord där fisk och skaldjur spelar huvudrollen kan du också beställa hem dina favoriter till julafton. Men om du måste välja så bör du slå dig ner till bords, det är det något visst att äta sill vid hamninloppet i Ostindiekompaniets gamla lagerlokal från 1775.

Adress: Klippans kulturreservat, Adolf Edelsvärds gata 5
Pris: från 725 kr

Danskt på Kungsportshuset Matbar

Om du tröttnar på den svenska julmaten så har The Concepts systerkrog på Kungsportsplatsen komponerat en julmiddag inspirerad av det bästa från våra Danska grannar. På menyn hittar vi bland annat matjesilltårta, slarvsylta, löjrom och majsanka med røkt smör. Passande nog har de ett stort utbud av både snaps och öl som passar fint till den danska maten. Hela kalaset avslutas med en ris a la malta.

Adress: Östra Larmgatan 18
Pris: 495 kr

Grön jul på Green Room

Bland karuseller och tusen juleljus hittar du ett prisvärt julbord för hela familjen som både smakar och gör gott. Green Room var världens första helt vegetariska restaurang i en nöjespark och satsar precis som Lisebergs övriga restauranger på ekologiska och närproducerade råvaror. Upplev julens smaker i grönsakslandet och frossa i grönkål, brysselkål, rödkål och andra godsaker.

Adress: Liseberg, Örgrytevägen 5
Pris: 210 kr

Lokalproducerat på Nääs Fabriker

I ett gammalt bomullsspinneri från 1800-talet med utsikt över sjön Sävelången kan du avnjuta ett klassiskt julbord med gröna toner. Skinka och sylta har fått sällskap av vegetariska alternativ och så långt det är går är maten lokalproducerad. Det söta avslutet står Årets konditor Disa Molin för och skulle matkoman bli för påtaglig går det fint att checka in i det anslutande hotellet.

Adress: Spinnerivägen 1, Tollered
Pris: Från 375 kr

Mexikanska smaker hos Puta Madre

Här säger vi hejdå till den vanliga julsnapsen och hej till nordens största utbud av tequila och mezcal, den mexikanska spriten gjord på agave. Till det äter vi en julmiddag i sex serveringar med mexikanska smaker. Tacos, empanadas, ceviche, frasiga majskroketter och slutligen en rejäl tårtbit. Den mystiska men mysiga stämningen, med sammetdraperier, tunga trämöbler och personal klädda i festliga 20-tals kläder kommer få både kollegor och kusiner att trivas.

Adress: Magasinsgatan 3
Pris: från 699

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset