På alldeles för många julbord tvingas man trängas med roffiga mellanchefer vid bordet med kallskuret, se en 8-åring med analklåda undersöka samtliga prinskorvar vid varmhållningen för att till sist däst, mätt och med ett tunt lager fett runt munnen ta tunnelbanan hem och somna framför "Biggest loser VIP". Här är dock fem julbord som håller måttet.

Oaxen Slip

Menyn till årets julbord på Oaxen Slip låter som en kapitelstart till en barnbok av Astrid Lindgren: Vi bjuds på ”kalvaladåb, leverkorv, kallrökt vildsvinskorv, ingefärskryddad fläsksida och saffranskokta päron”. Vilket tabberas! Ja, Slipen bjuder på traditionellt svenskt julbord exakt som din mormor brukade laga den – men i stället för färdiginlagd sill och rea-rödbetssallad från Willis lagar de allt från grunden och använder råvaror från småproducenter. Äkta lyx.

Adress: Beckholmsvägen 26
När: 27 november till 22 december
Pris: Beroende på sittning, 675 till 875 kr

Djuret

Svagheten med julmat är ju ofta att den serveras i bufféform. Men egentligen är det ju bara gammaldags, fint svenskt mathantverk, serverat som om det redan vore mellandagsrea. Detta har de fattat på restaurang Djuret i Gamla Stan, som även i år bjuder på sin traditionella julegris, men i form av fyra vällagade, dekadenta serveringar på tallrik. Underbart. För den riktiga julhedonisten finns det även en tiorätters grand deluxe-sittning.

Adress: Lilla Nygatan 5
När: 14 till 22 december
Pris: 4 serveringar 595 kr, 10 serveringar 995 kr

Fotografiska

Även Paul Svensson har valt att välja bort det gående bordet till förmån för ett gäng smårätter som är tänkta att delas. Men till skillnad från Djuret väljer han även bort, eh, djuren. Fotografiskas julbord är nämligen helt vegetarisk i år, från de inledande grönsakscharktallriken till de varmrökta betorna med grankräm, tryffel och amandine. Den inbitne proteinälskaren kan dock välja att lägga till antingen torsk eller kossa om den vill.

Adress: Stadsgårdshamnen 22
När: Från 28 november
Pris: 1 190 kr

Tak

Uppe på Frida Ronges Tak är de inte så förtjusta i späck, glöggkryddor och medeltida konserveringsmetoder utan väljer att servera en alternativ, lite mer blodtrycksvänlig, japanskt/svenskt julmiddag med mycket sake, sesam och råa grejer från havet i sin så kallade ”Winter experience”. Inte ens ris a la maltan klarar sig från östasieninfluenserna utan består av madeleinekaka med misopannacotta, körsbär, matcha och vit chokladkrisp.

Adress: Brunkebergstorg 2-4
När: 15 november till 22 december
Pris: 1 190 kr

Gamla riksarkivet

På bara ett par år har Niklas Ekstedt gjort julbordet till en massrörelse. När man besöker det gamla arkivariehuset på Riddarholmen är det lätt att förstå varför: det är tindrande, gnistrande och ser ut som ett julpyntat Hogwarts med ett biorum för barnen, en lustig liten rutschbana och ett godisrum som är en slags febrig barndomsdröm fyllt av hemkokta kolor, kakor, puddingar och desserter. Maten är traditionellt svenskt julbord men med rätter gjorda från grunden.

Adress: Birger Jarls torg 2a
När: 21 november-25 december
Pris: Lunch 595 kr, middag- och helg 795 kr

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset