Facebooksidan ”Matfusket” gillas just nu av omkring 120 000 personer. Det är inte ovanligt att uppdateringar delas flera tusen gånger. Men flera av Matfuskets påståenden stämmer inte. ”De har förvirrande formuleringar och väldigt svävande fakta”, säger matbloggaren Andreas Ivarsson.

Facebook

”Svenska jordgubbar giftiga”

Lagom till midsommar skrev ”Matfusket” om svenska jordgubbar på sin Facebooksida. 

I inlägget, som har delats över 7 800 gånger och gillats av drygt 4 000, skriver de att den svenska jordgubben är rejält besprutad med 44 olika sorters preparat. ”Matfusket” påstår att de har varit i kontakt med anonyma bärplockare som säger att de varje morgon plockar upp döda fåglar som ätit av bären.

De skriver också att 83 procent av jordgubbar som Livsmedelsverket testat innehåller rester av gifter. Men det stämmer inte.

– Förra året hittade vi rester i 92 procent av jordgubbarna. Vi kan spåra halter, men de är väldigt låga och precis över det som vi ens kan mäta. Och att vi hittar halter är inte samma sak som att det skulle vara farligt, säger Anneli Widenfalk, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Enligt henne är halterna så låga att det inte finns några som helst risker att äta jordgubbarna. I stickprov som har gjorts har inte någon av de svenska jordgubbarna hamnat över tillåtna värden.

Lars Ellegård är adjungerad universitetslektor och docent i klinisk nutrition samt överläkare vid enheten för Klinisk Nutrition vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han menar också att jordgubbar innehåller spår av bekämpningsmedel men avfärdar "Matfuskets" larm. 

– Det finns gift i allting. Och det är inte bra. Ingen ska tro att det finns något som är helt rent, eftersom gifterna både finns i jorden och i luften. Men att svenska jordgubbar skulle utgöra en särskild sorts hälsorisk ställer jag mig helt frågande till. 

►Expert avfärdar rykte om jordgubbar

Facebook

”Färgämnen i mat och godis skapar hyperaktivitet”

”Vad alla föräldrar bör veta – färgämnen i mat och godis skapar hyperaktivitet”, skriver ”Matfusket”. Och ja, färgämnena som nämns i inlägget (E102, E104, E110, E122 och E129) kan ha en negativ effekt på barns koncentration och beteende – men i Sverige finns de bara i väldigt få konfektyrer och läskedrycker.

– Om det ens finns något alls. Vi är absolut det land som har den minsta användningen, säger Evelyn Jansson Elfberg, ämneskoordinator på Livsmedelsverket.

Och de varor som skulle kunna innehålla färgämnena är märkta med en varningstext om den negativa effekten.  

Lars Ellegård är inte ens säker på att dessa ämnen, trots att de sällan syns i Sverige, har den effekt som påstås.

– Det finns någon engelsk undersökning som antyder att barn som åt mer godis var mer hyperaktiva. Men om detta berodde på färgämnena, på konserveringsmedlet eller på frukossyran vet jag inte om man redde ut. För mig är det långsökt, säger han. 

Facebook

”Ost med antibiotika kan orsaka svullna ögon”

I ett annat inlägg har ”Matfusket” även uppmärksammat att ostar doppas i antibiotikan natamycin (E-235) för att motverka mögel.

”Vill du slippa bli medicinerad med antibiotika utan att veta om det, då ska du undvika ostar med E-235 eller ingrediensen natamycin”, skriver Matfusket, som även delat påståenden om att en bieffekt av ämnet kan vara att ögonen svullnar.

Och det stämmer att det är tillåtet att använda natamycin till ytbehandling av ost och korv, men att det skulle verka mot bakterier eller orsaka svullna ögon är falskt.

Det finns heller inga rapporter på att natamycin skulle orsaka några som helst överkänslighetsreaktioner, enligt Livsmedelsverket. Natamycin löses inte upp i vatten – och tas därför heller inte upp i tarmen.  

Lars Ellegård anser att det är onödigt preventivt att ha antibiotika i osten och anser att det hade räckt med att använda paraffin. Men att antibiotikan kan orsaka svullna ögon avfärdar han.

– Natamycin är ett ämne som i princip inte tas upp i kroppen. Det finns säkert någon som får svullna ögon av någon ost men om det beror på osten eller på antibiotikan är det ingen som vet. Något vanligt problem är det i alla fall inte. Jag har inte hört om det.

Facebook

”Allergi kan bero på citronsyra”

Vid flera tillfällen har ”Matfusket” kritiserat användandet av citronsyra i livsmedel och påstår att det orsakar allergier. Citronsyra framställs bland annat från frukter som citron och ananas. Men citronsyra kan också framställas med hjälp av mögelsvampen Aspergillus niger.

Vid tillverkningen är det däremot förbjudet att använda stammar av svampen som producerar gifter.

Och att citronsyra skulle kunna orsaka allergi stämmer inte, enligt Livsmedelsverket, då en allergi orsakas av protein. Citronsyra är inte ett protein.  

Lars Ellegård menar att vi till och med skulle dö om påståendet stämde.

– Det är helkonstigt. Citronsyra är ett ämne vi hela tiden bildar i kroppen. Var vi allergiska mot det så skulle vi inte överleva. Vad det än är som allergin kommer ifrån så är det inte från citronsyra, säger han. 

Facebook

”GMO allvarligaste matfusket”

”Matfusket” har även i flera inlägg riktar starkt kritik mot GMO, vilket står för genmodifierad mat, och kallar GMO det ”allvarligaste och mest akuta matfusket av dem alla.”

Men metoden att förändra växternas arvsmassa har enligt Livsmedelsverket använts av människan i alla tider och kraven på att varorna ska märkas ordentligt är i dag hårda inom EU.

Lars Ellegård tycker att påståendet känns förvirrande.

– Det är ett generellt påstående. Är det att man använder genmodifierade varor utan att säga det eller att man inte gör det? Vad är det som är fusket? Genmodifierade saker är i princip växtförädling fast på ett annat sätt. Och att göra bättre växter med genteknik i stället för att vänta ytterligare tio till femton år och göra det på vanligt sätt tycker jag inte alls är något problem. Man gör samma sak som man alltid har gjort men man gör det snabbare. Vad skulle det till exempel kunna vara för problem i att man kan tillverka en potatis som inte angrips av bladmögel? På så sätt skulle man kunna sluta spruta mot det.

”Fel när de själva fuskar med faktan”

En av dem som är kritisk mot Matfusket är Andreas Ivarsson, tidigare journalist och nu bloggare på ”Allt om mat”. Han har själv skrivit ett blogginlägg om påståendet om jordgubbarna.

– De har förvirrande formuleringar och väldigt svävande fakta. Jag tycker att syftet är jättebra, att avslöja fusket, men det blir fel när de själva fuskar med faktan. Det är lustigt att folk tar de här sakerna på allvar.

När han såg inlägget om att de svenska jordgubbarna skulle vara giftiga tyckte han att det lät orimligt.

– Jag kollade upp det och det tog fem sekunder för mig att göra en googling. Siffrorna var inte aktuella, säger Andreas Ivarsson. 

Metro har sökt grundare till Facebooksidan ”Matfusket”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset