I dag röstar Storbritannien om sin framtid i EU. Både Brexit och Bremain-sidan har en avspänd inställning till fakta. Här är fem falska fakta som snurrar i kampanjen.

Falskt: EU-medlemskapet kostar 350 miljoner pund per vecka

UKIP-ledare Nigel Farage och flera andra på Brexit-sidan har flera gånger sagt att Storbritannien skickar 350 miljoner pund per dag till EU. Det stämmer inte. 

Margaret Thatcher förhandlade fram en rabatt redan 1984. Det är pengar som aldrig betalas till EU. Dessutom får Storbritannien varje år tillbaka pengar från EU i till exempel jordbrukspengar, vilket gör att nettosumman också blir lägre. 

Källa: The Guardian, Fullfact

​Falskt: EU stoppar amerikansk export av haggis

Haggis är en traditionell skottsk inälvsrätt som bäst avsmakas med ett rött vin eller whiskey. Men det här är faktiskt inte EU:s fel. Amerikanska livsmedelsverket har haft ett förbud mot import av fårlungor, vilket har ställt till det. 

Reglerna håller dock på att lättas upp nu, enligt amerikanska myndigheter.​

Källa: The Guardian om Haggis

Falskt: Utträde ur EU innebär att gränskontrollerna i Calais försvinner

David Camerons talesperson sa i februari att flyktinglägret i Calais kan flytta till den engelska sidan om Storbritannien lämnar EU. Men faktum är att avtalet mellan Frankrike och Storbritannien är mellan länderna och inte direkt kopplat till EU. Möjligheten finns, men det är inget som säger att det måste bli så. 

​Källa: Financial Times

Falskt: Miljontals turkiska medborgare i EU inom några år

”Eftersom födelsetalen i Turkiet är så pass höga kan vi räkna med att se ett antal miljoner fler turkar i Storbritannien inom åtta år”, säger Brexit-sidan.

Men även om EU närmar sig Turkiet i flera frågor är ett medlemskap långt borta. Alla länder har vetorätt i frågan. Turkiet är visserligen på en lista över möjliga medlemmar, men man har förhandlat sedan 2005 och har totalt områden som måste uppfyllas eller förhandlas färdigt. Några av dessa är exempelvis att landet måste ha större vikt vid mänskliga rättigheter.

​Källa: Fullfact

Falskt: Att Brexit automatiskt innebär 500 miljoner pund i ökade energikostnader för England

Energisekreteraren Amber Rudd sa att Brexit kan innebära ökande kostnader för Storbritannien med minst en halv miljon pund per år. Men siffran är vilseledande.

Källan till siffrorna är en rapport från Vivid Economics som säger att kostnaderna kan öka till totalt 500 miljoner pund per år. Ökningen skulle vara liten, enligt samma rapport.

Källa: Vivid Economics, Financial Times. ​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brexit