I oktober 2017 meddelade Kalifornien att de blir den första delstaten i USA att erkänna ett tredje juridiskt kön.
I oktober 2017 meddelade Kalifornien att de blir den första delstaten i USA att erkänna ett tredje juridiskt kön.

Homosexualitet är fortfarande ett brott i 72 länder, enligt hbtq-organisationen ILGA. Trots det syns även framsteg när det gäller hbtq-personers rättigheter – bland annat bland presentatörerna på årets Oscarsgala och i lagändringar i Australien.

2017 – Fler hbtq-personer skildras i serier och film

Den amerikanska organisationen Gay & lesbian alliance against defamation, GLAAD, släpper varje år en rapport om hur jämställdheten ser ut inom tv-branschen. 2017 års resultat visade att av de 901 återkommande karaktärer som förväntades synas i tv-rutan på bästa sändningstid så var 58 av dem identifierade som homosexuella, bisexuella, transsexuella eller queer. Andelen på 6,4 procent är den högsta uppmätta någonsin av GLAAD. Rapporten var dock kritisk till att majoriteten av de som representerades, 77 procent, var vita.

30 juni 2017 – Tyskland legaliserar samkönade äktenskap

Den 30 juni 2017 sa det tyska parlamentet ja till samkönade äktenskap. Parlamentet röstade igenom förslaget med 393 röster för och 226 emot, enligt nyhetsbyrån Reuters. Landets förbundskansler Angela Merkel var en av dem som röstade emot förslaget. Homosexuella par har tidigare inte haft rätten att vigas, även om Tyskland sedan 2001 tillåter partnerskap.

LÄS MER: Experten listar: 5 Pridefestivaler i världen du måste besöka

16 oktober 2017 – Kalifornien vill göra det möjligt att välja ickebinär på födelseattesten

I oktober 2017 meddelande Kalifornien att delstaten skulle bli den första i USA att erkänna ett tredje juridiskt kön, med start 2019. Enligt The Independent ska det bli möjligt för dem som inte identifierar sig som man eller kvinna att kunna välja ickebinär på körkort, födelseattest och andra id-handlingar.

15 november 2017 – Australiens befolkning säger ja till samkönade äktenskap

Närmare 12,7 miljoner deltog i en poströstning, som pågick under två månader, där landets befolkning fick svara på om de ville att samkönade äktenskap skulle legaliseras. Enligt The Guardian röstade närmare 62 procent av de som deltog ja för en ändring av lagen. Av de 16 miljoner röstberättigade i landet deltog 79,5 procent i omröstningen.

4 mars 2018 – Daniela Vega blir första transperson att presentera nominerade på Oscarsgalan

Daniela Vega spelar huvudrollen i filmen A fantastic woman, som vann en Oscar för bästa utländska film i år. På Oscarsgalan gjorde Daniela Vega historia när hon som första transperson någonsin tog plats på scenen som en av presentatörerna. Hon introducerade Sufjan Stevens ”Mystery of love” som var nominerad i kategorin bästa originalsång.

LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte en familj på Pride

Det här är Europride 2018

  • Europride är ett årligt återkommande arrangemang med besökare från hela Europa. Varje år får en Pride-festival i Europa rätten att använda titeln Europride.
  • Europride 2018 arrangeras gemensamt av de två festivalerna Stockholm Pride och West Pride. Europride har ett större internationellt fokus än Stockolm Pride och West Pride.
  • I år hålls för tredje gången Europride i Sverige. Det är första gången två städer är arrangörer.
  • Europride hålls i Stockholm mellan den 27 juli och 5 augusti. Europrideparaden i Stockholm är den 4 augusti.
  • I Göteborg hålls Europride mellan den 14 augusti och 19 augusti. Europride-paraden i Göteborg hålls i samband med den officiella avslutningen den 18 augusti.

Källa: Stockholm Pride och West Pride. 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Euro Pride pride