Motdemonstranter hålls på avstånd från Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Stockholm.
Motdemonstranter hålls på avstånd från Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Stockholm.

Omkring 600 personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Stockholm – den största manifestation som organisationen hittills anordnat.

Motdemonstrationer har pågått, men grupperna har under dagen hållits isär. Knallskott och snöbollar har kastats mot polisen.

Fem personer har gripits, misstänkta för olika brott, och ett 20-tal har omhändertagits eller skickats bort. Två incidenter klassas som våldsamt upplopp, när motdemonstranter försökt ta sig förbi polisens avspärrningar.

– Det har slängts en del så kallade bangers från motdemonstranternas sida, och det är där vi har haft våldsamheterna också. Men just nu har vi det under kontroll, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren på lördagseftermiddagen.

Största hittills

Enligt antirasistiska organisationen Expo, som räknade demonstranterna, var manifestationen den största som Nordiska motståndsrörelsens hittills arrangerat. Nazistorganisationen ställde inga krav på att demonstranterna skulle instämma i partiets hela politik. Det räckte med att omfatta demonstrationens generella paroll, "Stoppa främlingsinvasionen", för att delta.

– Ganska hård retorik, men vad det handlar om är: Motsätter du dig invandringen är du välkommen i den här demonstrationen. Man har helt enkelt arrangerat en demonstration där även den som inte är med i Nordiska motståndsrörelsen ska känna sig välkommen, säger Daniel Poohl, chefredaktör för Expos tidskrift.

Strategiska punkter

En "ganska stor" polisstyrka finns på plats, bekräftade polisens presstalesperson Lars Byström på morgonen. Vid 14.30-tiden avlutade Nordiska motståndsrörelsen sina tal vid Mynttorget.

– Vi kommer att placera ut personal på strategiska punkter när det är färdigt, men när det är slut brukar det lösas upp ganska snabbt, säger Lars Byström.

Stora delar av centrala Stockholm berördes. Strömbron, Kungsträdgårdsgatan och Norrbro spärrades tillfälligt av.

Fredrik Sandberg/TT
Nordiska motståndsrörelsens demonstration vid Mynttorget i Stockholm.
Fredrik Sandberg/TT
Motdemonstranter hålls på avstånd av polisen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nazism Stockholm