En del behöver slita för att få pengarna att rulla in. För andra kan en berömd katt få spinn på inkomsterna. Här är missarna som tjänar mer än du.


1. Keyboard cat
Potentiell inkomst: 175 800* dollar/år

Den musikaliska katten fångades på film 1984. Några år senare dog han, men blev trots det en världskändis när videon fick nytt liv 2007.

Konceptet har levt vidare i reklam för pistagenötter och videon har hyllats i oändligt många nytappningar, som till exempel skådespelaren Ron Livingstons version där han själv spelar keyboard med baguetter (?) till armar.

LÄS MER: Här är hundarna som tjänar mer än du


2. Maru the cat
Potentiell inkomst: 181 600* dollar/år

Den japanska katten Maru har charmat internet med sin outtröttliga fascination för lådor, och i synnerhet lådor som han egentligen inte får plats i.

2017 hamnade han i Guiness rekordbok som det mest sedda djuret på Youtube någonsin.


3. Stalking cat/ninja cat
Potentiell inkomst: 58 700* dollar/år

Den här katten blev en världskändis 2008 efter att ha smugit sig på sin ägare på ett sätt som liknar den klassiska barnleken Röda lyktan stopp. Den rör sig när ägaren står bakom hörnet, men när hen lutar sig fram står katten blick stilla.

Sedan dess har videon setts över 50 miljoner gånger.

LÄS MER: Så ohygienisk är din katt – egentligen


4. Nyan cat
Potentiell inkomst: 71 500* dollar/år

Nej, det är ingen riktig katt. Men den tjänar pengar ändå.

Den animerade figuren är till hälften katt och till hälften det amerikanska bakverket Pop-tart. Katten susar över himlen med fartränder i regnbågsfärger – allt ackompanjerat av den karakteristiska melodin ”Nyanyanyanyanyanyanya!”.

2011 dök figuren upp och tog internet med storm.

”Nya” är ett japanskt onomatopoetiskt ord – alltså ett ord som härmar ett läte. I det här fallet kattens jamande, motsvarande svenskans mjau.


5. Grumpy cat
Potentiell inkomst: 42 400 dollar/år

Den till synes surmulna katten blev världsberömd 2012 för sitt permanent uttrycksfulla anlete som har orsakats av en kombination av underbett och en genetisk mutation.

Katten används i memes för att uttrycka bitterhet eller irritation.

Han har skildrats i en egen serietidning och t-shirtar säljs med honom som motiv.

LÄS MER: Därför är hundar bättre än katter

*Hur mycket katterna i den här listan faktiskt tjänar är oklart. Det vi kallar ”potentiell inkomst” här är siffror från en uppskattning som Washington Post gjorde 2014. Deras beräkningar baserades enbart på antalet visningar på Youtube – och förutsatte att katternas ägare var inskrivna i Youtubes partnerprogram.

Katterna kan alltså tjäna båda mer eller mindre än vad vi skriver ut i den här listan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om memes Katt