Den anmälda våldtäkten ska ha inträffat i en trappuppgång i Fittja, enligt åtalet. Bilden är en genrebild.
Den anmälda våldtäkten ska ha inträffat i en trappuppgång i Fittja, enligt åtalet. Bilden är en genrebild.

Tre män åtalas för grov våldtäkt och två män för medhjälp efter den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja förra året. Men upp till 20 män kan ha varit inblandade, misstänker polisen. Enligt åtalet ska männen ha filmat och skrattat under övergreppet.

I september kunde Metro avslöja att polisen utredde en grov våldtäkt mot en kvinna i 30-årsåldern som ska ha inträffat i Fittja i Botkyrka kommun i augusti förra året. Trots att polisen identifierade flera misstänkta gärningsmän redan förra året dröjde det ända till juni i år innan de första kunde gripas. Orsaken var resursbrist.

På fredagen väcktes åtal mot fem män i Södertörns tingsrätt. Tre män åtalas för grov våldtäkt och två män för medhjälp till grov våldtäkt. Men polisen misstänker att betydligt fler kan ha varit närvarande vid brottstillfället.

– Fler har varit inblandade men det går inte att bevisa vilka som har varit delaktiga utöver de här fem, säger åklagare Markus Hankkio.

Går det att säga något om antalet?

– Målsägande har angett att det var mellan 15 och 20 personer totalt men att somliga endast har tittat på och inte varit aktiva i de sexuella handlingarna, säger åklagaren.

LÄS MER: Greps sent för gruppvåldtäkten – fortsatte begå grova brott

Enligt åtalet ska våldtäkten ha skett i ett trapphus i Fittja. De tre männen som åtalas för grov våldtäkt ska ha hållit fast, slagit och sparkat kvinnan. De ska även ha dragit henne i håret och dunkat hennes huvud mot en trappa så att hon tappade medvetandet. Med kniv ska de ha hotat kvinnan till tystnad samtidigt som de våldtog henne. I samband med detta misstänks de två andra åtalade ha skrattat och filmat delar av övergreppet.

– Man har inte anträffat filmerna. Däremot står det nog klart att det har filmats, men det finns olika uppfattning om vad som ska framgå av filmerna, säger Markus Hankkio.

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, har tidigare sagt till Metro att det är ett av de mest uppseendeväckande våldtäktsmål som hon har stött på under sina 26 verksamma år.

– Det är en synnerligen allvarlig och kränkande grov våldtäkt som lett till ett stort lidande och trauma hos min klient. Det har varit en mardröm för henne, säger Elisabeth Massi Fritz efter åtalet.

LÄS MER: Polisen misstänker: Våldtäktsmännen riktade in sig på ”särskilt utsatta kvinnor”

De åtalade männen är i dag mellan 19 och 29 år. Men vid brottstillfället i augusti förra året var den yngsta av männen som åtalas för våldtäkten endast 17 år. Enligt ett tidigare utlåtande från socialtjänsten har man, trots omfattande insatser, inte kunnat bryta den nu 19-åriga mannens kriminella beteende och drogmissbruk. Därför gjordes bedömningen att ”socialtjänstens resurser är uttömda” vad gäller 19-åringen.

Fyra av männen nekar till brott via sina försvarare, som i övrigt inte vill lämna några kommentarer. Metro har ännu inte lyckats nå den femte mannens försvarare.

Polisen misstänker att fler kvinnor kan ha blivit utsatta i området och att gärningsmännen då riktat in sig på ”särskilt utsatta kvinnor”, vilket enligt uppgifter till Metro kan handla om kvinnor med missbruksproblem. Polisen vädjar till de som vet något om liknande händelser att höra av sig.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset