De fem männen är misstänkta för illegal jakt på björn och järv. På bilden syns en järv i fångenskap. Arkivbild.
De fem männen är misstänkta för illegal jakt på björn och järv. På bilden syns en järv i fångenskap. Arkivbild.

Fem män som är misstänkta för inblandning i illegal jakt på björn och järv häktades på fredagen av Luleå tingsrätt.

Tidigare i veckan greps de fem i en stor polisinsats. De är misstänkta för inblandning i grova jaktbrott och samtliga är hemmahörande på olika adresser i Norrbottens län. Den yngste är 35 år och den äldste är 72 år.

Samtliga häktades på fredagen av tingsrätten i Luleå, rapporterar flera medier i Norrbotten. Männen är misstänkta på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Jobbat med rovdjursfrågor

35-åringen är misstänkt för två fall av grovt jaktbrott. En annan man är misstänkt för ett fall av grovt jaktbrott och ett fall av grovt jakthäleri. Den senare har haft förtroendeuppdrag åt länsstyrelsen och bland annat jobbat med rovdjursfrågor.

En 38-årig man är misstänkt för ett fall av grovt jakthäleri.

De två övriga männen ska, enligt åklagaren, ha fungerat som medhjälpare. Det gäller en 45-åring som är misstänkt för ett fall av medhjälp till grovt jaktbrott och ett fall av anstiftan av grovt jaktbrott samt 72-åringen som är misstänkt för ett fall av medhjälp till grovt jaktbrott.

Illegal jakt på tre djur

Brotten de misstänks för ska ha begåtts under sommaren. Mer konkret ska det handla om illegal jakt på björn och järv, totalt tre djur. Anledningen till jakten har inte åklagare Christer B Jarlås velat gå in på. Han har heller inte velat gå in på om någon av männen varit särskilt drivande.

– De är på lika sätt delaktiga i den här verksamheten, sade han till TT tidigare.

Häktningsförhandlingarna – som var bakom stängda dörrar – fick i vissa fall hållas på länk. Männen hålls i förvar på tre olika orter: Luleå, Umeå och Skellefteå.

Åtal ska vara väckt senast den 16 september, enligt P4 Norrbotten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset