Tillhör du dem som blir lätt stressade av mellandagsrea och bara vill fly fältet, eller är du en av dem som kör en maratondag på stan och behöver en välbehövlig paus? Oavsett om du vill ta en mysig fika i goda vänners lag eller fylla på vätske- och matreserverna kan det vara bra att hitta till de bästa fikaoaserna mitt i stan. Öppettider kan variera i juletid – kolla caféets hemsida för säkerhets skull!

Bageri Leve

Ett kvarter från köpcentret Triangeln ligger oasen som varje fredag saluför Malmös godaste nyfriterade munkar med olika sorters fyllning. Tacksamt nog har de egensinniga bagarna bestämt sig för att vända på bröddygnet, vilket innebär att du kan avnjuta ljuvligt nybakade bröd och bakverk till sen eftermiddag. Varför inte pröva frasiga matwienerbröd med grönkål och fyra slags ostar? Eller de veganska tarteletterna med saltsöt kolafyllning och egentillverkad nötella – allt bakat efter säsong med råvaror i toppklass. Glöm inte att köpa med dig ett av de många goda bröden.
Östra Rönneholmsvägen
Öppet mån-fre 11-18:30
Lör 9-16

Solde

Vad kan väl vara bättre än att sätta sig ner och avnjuta en perfekt kopp kaffe bryggt av några av Malmös skickligaste och trevligaste baristor som får alla att känna sig som stammisar? Att de dessutom har ett eget kafferosteri med noga utvalda bönor som är hållbart odlade och skördade gör det bara ännu bättre. Till kaffet väljer du bland goda surdegsmackor, hembakta småkakor och frasigt smarriga hembakta croissants, pain au chocolat eller ett wienerbrödsliknande vaniljbröd. Har du tur finns även den publikfriande kioskvältaren rostad sockerkaka med grädde och hallonsylt på menyn.

Regementsgatan 2
Öppet mån-fre 7-15
Lör 9-16
Sön 10-16

Noir

Ett stenkast från Lilla Torg ligger hittar du ett av Malmös populäraste innerstadsfik där du kan välja mellan matiga mackor på rustika surdegsbröd, enklare rätter, italienska bakverk och guilty pleasures som småkakorna med dulche de leche – allt är lagat och bakat från grunden. Självklart är de även fenor på att brygga gott kaffe. Oftast på sin egna fylliga signaturrost Noir från Love Coffee Roasters i Lund. Efter en riktigt bra cappuccino och pasticcini di mandorle (en segfrasig mandelkaka) är du rejält på G igen.

Engelbrektsgatan 6, 211 33 Malmö
Öppet mån-fre 8-17
Lör-sön 10-17

Lilla Kafferosteriet

Malmös kanske mysigaste fikakrypin ligger i Claus Mortensens 1600-talshus på bekvämt avstånd från stans stora shoppingstråk. I de hemlika och gammeldags rummen fördelade på tre våningar hittar du garanterat en hörna eller en soffa som passar just dig. Dessutom är detta ett av få ställen där både kaffenörden och fikabrödsfreaket blir tillfredsställda. Chefsrostare Åkerblom ser till att det finns flera olika ursprungsbrygg likväl som proffsigt hanterade kaffedrinkar och specialare som nitrokaffe. Har rearacet varit extra hårt kanske du förtjänar en välblandad irish coffee?

Öppet mån-fre 8-18
Lör-sön 10-18
Baltzarsgatan 24 

Patisserie David

David Fernandes har sedan 2003 serverat malmöborna franska och portugisiska specialiteter och i den mysiga lokalen i St Gertrud har man kunnat hugga in på pasteis de natas, canneléer och frasiga croissanter långt innan de blev hajpade över hela stan. Här finns också hela det svenska fikasortimentet – och här bakas allt på plats på riktiga råvaror. I juletid går David loss på specialiteter som bûche de noë, stollen och i januari förstås: galettes des rois. Dricka till? En café au lait – naturellement.

Östergatan 7
Öppet mån-fre 8-17
Lör-sön 10-16

Linda Dahl & Lena Ilkjaer, Matkaravan Malmö

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om krog Malmö